Home InfoDruštvo Rafinerija u Smederevu! – dogovor srpske Vlade i kineske kompanije

Rafinerija u Smederevu! – dogovor srpske Vlade i kineske kompanije

by redakcija1

U gradskoj upravi održana je konferencija za novinare povodom potpisanog memoranduma između Vlade Srbije i kompanije China Energy International. To je deo dvodnevne posete kineskog predsednika i niza potpisanih sporazuma o budućim partnerstvima i saradnji.

Kina je opredeljena da i dalje investira u Srbiji, a danas je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sa pomenutom kineskom kompanijom potpisala sporazum o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu.

Reč je o prostoru od 114 hektara.

Prema informacijama iz Kancelarije Nacionalnog saveta sa Kinom su urađena detaljna istraživanja i analize naftnog tržišta i potvrđen je veliki interes za izgradnjom ovog postorojenja.

Urađene su i analize za nesmetani transport sirove nafte do lokacije i dobijena pisma o namerama od strane dobavljača reprezentativnih naftnih kompanija koje su spremne da za potrebe rafinerije budu dobavljači sirove nafte.

U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 zaposlenih, a posredno će biti angažovano oko 2400 radnika. Na dnevnom nivou planirana je proizvodnja od 100 hiljada barela nafte. Procenjena vrednost projekta je 2,4 milijarde evra koja je direktna kineska investicija – kazala je gradonačelnica Jasmina Vojinović.

Kako je dodala, na dalje će se nastaviti sa zakonskom procedurom u pogledu javnih uvida, projektovanja, izbora definitivnog dobavljača opreme koja će biti u skladu sa najvišim ekološkim i drugim standardima.

Reč je o prostoru u Industrijskoj zoni koji je i ranije (2010.) bio opredeljen za istu namenu. Na pitanja novinara o tome da li je našem gradu povrh svega bila potrebna još jedna prljava industrija i kakve reakcije građana Smedereva koji su se o rafineriji već jednom izjašnjavali sada očekuje, gradonačelnica je odgovorila:

Rafinerija se nalazi u centru Beča. Ako kažemo da ćemo pratiti sve standarde, poštovati sve zakone, naravno da je to dobra investicija, velika stvar za Republiku Srbiju.

Ja lično očekujem pozitivnu reakciju jer ako se sve radi uz poštovanje standarda, a predsednik Aleksandar Vučić je pokazao da mora da vlada red, rad i zakon i ako svi budemo poštovali zakone i standarde onda naravno da će biti velika investicija i da će građani to i te kako podržati.

Podsećamo, ideja o rafineriji u Smederevu nije nova i po pravilu izazizva burne reakcije i 14 godina nakon referenduma na tu temu. Takođe, pre tri godine u javnosti je bilo reči o tome da će projekat ponovo zaživeti, ali je sve ostavljeno po strani. Do danas. Ostaje da vidimo šta o ovoj, inače identičnoj ideji i projektu iz 2010.godine danas misle Smederevci.

Slične vesti

7 comments

Bečki dečak 09.05.2024 - 16:39

A kaćemo da postanemo grad Beč?
I zašto nećemo nikada!?

Reply
Žika 10.05.2024 - 01:47

Kao i Tadić nekad, sada Vučić trguje Smederevom kao da mu je dedovina. Nekad je bar opozicija postojala da se suprostavi tome, sada je sve mrtvo. Smederevci samo neka ćute, potrovaće nas kao pacove. Od naprednjaka me više ne bi začudilo ni da sruše tvrđavu i naprave „Smederevo na vodi“. To su takvi ljudi koji bi i rođenu majku prodali. Bože sačuvaj.

Reply
Manager 10.05.2024 - 12:59

Haha opet kukaju, sad im ne valja kad se prave fabrike, a kad nema fabrika onda kukaju kako nema posla. Srbende..

Reply
Pera 10.05.2024 - 15:41

Bravo MANAGER, Srbendo nazadnjačka botovska. Ako so im rekao „svoje“ mišljenje! Nego ne znam šta ti je smešno, smeješ se ko „bot na brašno“?!
Btw, pošto managerska diploma, pardon članska karta?

Reply
Komšija Mare 10.05.2024 - 14:03

Nadam se da kad ovo bude bilo pri kraju i pre no što počne da radi ,da ću sa svojom familijom otići odavde i da se neću vraćati više nikada. Truju,sakate,obogaljuju e pa neće mene više. !

Reply
Ileven 10.05.2024 - 15:19

Ko o čemu, a o poštovanju zakona uvek lopovi….

Reply
ivan 10.05.2024 - 17:29

Cezar je rekao BICe.i tako ce i biti-

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!