Home InfoDruštvo Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeleženi u Smederevu

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeleženi u Smederevu

by redakcija1

Intoniranjem himne i minutom ćutanja za poginule u Drugom svetskom ratu, počelo je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.

Jugoslavija je oslobođena u jesen 1944, ali je rat i posle toga trajao, a okončan potpuno tek nakon kapitulacije Japana u avgustu 1945. Međutim, Nemačka je kapitulirala u međuvremenu,. Taj dokument potpisan je 9. maja u Berlinu. Time je rat u Evropi završen.

Ujedno, na taj dan je 1950. pokrenuta inicijativa za stvaranje Evropske unije, a kroz govor ili Dekleraciju Robera Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova. Taj događaj se smatra prvim značajnim korakom u nastajanju Evropske unije.

O svemu tome danas je bilo reči, a vence na spomenike u parku Tri heroja položile su delegacije Grada Smedereva, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika od 1912 – 1918 i Društva za razvoj bratskih odnosa Ruska Federacija –  Republika Srbija – Republika Belorusija.

Okupljenima se obratio Zoran Tošić iz smederevskog SUBNOR-a podsetivši da je u tom, najsurovijem ratu u istoriji čovečanstva, učestvovala 61 država na evropskom, azijskom i afričkom kontinentu sa milijardu i 700 miliona stanovnika.

Procenjuje se da je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi, od čega 31 milion civila, a ranjeno je 35 miliona. Napad na našu zemlju izvršen je 6. aprila 1941, nakon čega je usledila okupacija. Svirepost okupatora uticala je da narod snažno krene u ustanički bunt.

Na jugoslovenskom ratištu delovalo je preko 50 okupatorskih i kvlislinških divizija sa preko 900 000 vojnika. Na tim ratištima je zauvek ostalo 450 000 neprijateljskih vojnika, 550 000 je ranjeno, a 350 000 zarobljeno.

Saveznici su, vrednujući naš doprinos pobedi nad fašizmom, Jugoslaviju svrstali na treće mesto u Evropi, a četvrto u svetu. To je, na žalost, plaćeno životima milion i 700 hiljada žrtava. I naš grad je dao veliki doprinos, pretrpeo velike materijalne i ljudske gubitke – kazao je Tošić. U nastavku je posetio na neke od ključnih događaja poput bombradovanja iz aprila, petojunske eksplozije, zločina u Drugovcu.

U ratu je učestvovalo oko 6000 boraca iz našeg kraja. Poginula su 993, a trojica su proglašeni narodnim herojima Jugoslavije – Ivan Stefanović Srba, Svetomir Mladenović Sveta i Milivoje Stojković Mića pred čijim su bistama danas i položeni venci.

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!