Home Info Radnici Želvoza ponovo u štrajku

Radnici Želvoza ponovo u štrajku

redakcija

Oko 100 radnika smederevske fabrike "Želvoz" okupilo se danas ispred Upravne zgrade, nakon što su reprezentativni sindikati te fabrike u restrukturiranju odlučili da se protesti i štrajkovi, zbog neispunjenja zahteva, nastave.
Kako se navodi, radnici zahtevaju isplatu treće minimalne zarade, početak isplate zaostalih plata, ali i da se od 1. aprila vrate na posao uz obezbeđenje naknade za prevoz i hranu.

Sindikati Sloge, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Metalca zahteve podnose u ime 357 radnika, koji su odlučili da ne uzme socijalni program, već da nastave s radom i oživljavanjem proizvodnje u fabrici za remont šinskih vozila.

"Više puta smo do sada razgovarali s našim generalnim direktorom i zastupnikom kapitala o isplati zaostalog minimalca i statusu naše fabrike, našem povratku na posao i oživljavanju proizvodnje, ali je odgovor izostao", navodi u saopštenju predsednik sindikata Sloga – Želvoz Miki Nojić.

On ističe da su radnici zabrinuti za budućnost i egzistenciju i da traže odgovore na data obećanja iz prethodnih protesta.

Nojić dodaje da je do sada bilo obećanja, i od predstavnika vlade i gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, da je pronađen strateški partner iz Italije koji bi trebao da pokrene proizvodnju, ali da osim obećanja do sada nije bilo nikakvog pomaka, niti se nazire bilo kakvo pozitivno rešenje.

Nojić ocenjuje da su obećanja data zbog izborne kampanje.

Sindikati poručuju da neće odustati od radikalizacije protesta sve dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje za isplatu zaostalih zarada i dok se radnici ne vrate na posao.

Radnici Želvoza su počeli protest blokadom Kovinskog mosta u novembru 2013. kada su sindikalne vođe istakle problem te fabrike u restrukturiranju, posebno odugovlačenje realizacije socijalnog programa.

Kada im je u novembru, na sastanku s predstavnicima vlade i gradonačelnikom Smedereva, obećano brzo rešenje svih problema s povezivanjem radnog staža, socijalnog programa, isplate otpremnina i zaostalih zarada od maja 2013, radnici su deblokirali most.

Kada se bez pomaka u rešavanju socijalnih pitanja ušlo u 2014, radnici su 15. januara upali u gradsku skupštinu, u kojoj su spavali i iz koje je deo radnika odlazio na blokade drumskih i železničkih saobraćajnica, a deo je štrajkovao glađu u gradskoj skupštini.

Radnici su 16. februara u Smederevu blokirali ulicu ispred sedišta Gradskog odbora Samostalne napredne stranke (SNS), nakon čega ih je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pozvao na razgovor.

Vučić je tada obećao da će im "u najkraćem roku" biti rešeno pitanje socijalnog programa i naknada za otpremnine, nakon čega su radnici obustavili proteste.

 

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!