Home InfoEkologija Prikupljen sav potreban novac za semafor zagađenja

Prikupljen sav potreban novac za semafor zagađenja

redakcija

Od 15. marta započeta je kampanja zajedničkog prikupljanja sredstava za semafor zagađenja u našem gradu na inicijativu Crvenih Bedževa.  Semafor zagađenja biće postavljen u centru grada i prikazivaće koliko je vazduh zagađen u datom trenutku, tj. da li je opasan ili nije.
Akcija prikupljanja novca trajala je 17 dana i za taj period građani su donirali 480.000, 00 dinara.

 

Da se podsetimo
Crveni bedževi su početkom novembra predali potpisane Deklaracije za čist vazduh. Pored uopštenih izjašnjenja koje su građani potpisali, vezanih za rešavanje problema zagađenog vazduha, stajao je samo jedan konkretni, nevelik zahtev građana: da se postavi „semafor zagađenja“, da javno, jasno i pravovremeno prenosi velikom broju Smederevaca kakvo je stanje vazduha. Jedan ovakav uređaj nije sigurno dovoljan za sve građane, i ne donosi nikakvo instant rešenje u ovom trenutku, ali je važan iz dva razloga. Najpre, ako informacije budu stalno vidljive svima, povećaće se broj Smederevaca koji će postati oprezni u očuvanju zdravlja. S druge strane, Semafor je samo prvi korak, koji otvara vrata svim drugim koracima ka rešenju.

Pošto je inicijativa, iz (ne)poznatih razloga „na čekanju“ kod donosilaca odluka, Crveni bedževi uskoro pokreću prikupljanje novca za Semafor zagađenja iz zajednice. Ovo zajednično finansiranje (crowdfunding kampanja) za mnoge inicijative u Srbiji pokazalo se kao uspešan model.

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

Smederevac 06.04.2021 - 15:17

Da li ce semafor zagadjenja biti postavljen i u mojoj ulici u strogom centru gde citave grejne sezone prve komsije iz kuce (koje se i dalje greju na drva i ugalj – nisu se prikljucili na centr.gr. ) direktno iz svog odzaka ugrozavaju godinama nas stanare od 2 do 5 sprata .Ovakvih primera ima sigurno na desetine pa je nas prvi zadatak da se svi prikljuce na daljinski sistem grejanja tj.zameniti 6 ili 7 gradskih zastarelih kotlarnica pa zatim resiti problem zagadjenja vazduha u kucama u prigradskim naseljima zbog neadekvatnog sistema zastite emitovanja stetnih cestica -paralelno resavati problem zagadjenja iz Ind.zone,deponije i Zelezare !Mislim da je zadatak bar za ovo sadasnje Gradsko rukovodstvo NERESIV.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!