Home InfoKultura Otvaranje izložbe „Kolekcija decenija“

Otvaranje izložbe „Kolekcija decenija“

redakcija

Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo i Muzej u Smederevu vas povodom otvaranja izložbene sezone za 2021. godinu pozivaju na otaranje izložbe „Kolekcija decenija. Izložba i istraživački rad Kolekcija decenija temelje se na umetničkim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon i ovaj put se realizuju u saradnji sa Gradskom galerijom savremene umetnosti i kustoskinjom Natašom Radosavljević Kuzmanović. Izložbu su osmislili Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić.

Umetnice i umetnici: Biljana Đurđević, Nina Ivanović, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Neda Kovinić, Karsten Konrad, Milorad Mladenović, Dragoljub Raša Todosijević, Milica Tomić, Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)
Prostorno i tematski izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima gledamo i pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u doba pandemije, u otežanim uslovima rada sa kojima se i dalje suočavamo. Radovi prikazani na ovoj izložbi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena. Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, koji se ne koriste standardno kao izlagački. Takvim postupkom, uvođenjem šireg prostornog okvira u postavku, omogućujemo više persepktiva gledanja i ispitujemo pojam distance, koji u ovom slučaju može da bude pozicija iz koje se drugačije i iz različitih uglova sagledavaju umetnički radovi i prostorna dramatugija izložbe, galerije ali i samog muzeja.

Kolekcija Oktobarski salon osnovana je 2012. godine na osnovu poklona umetnica i umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima izložbe Oktobarski salon, od 2004. godine, a na inicijativu Kulturnog centra Beograda. Najveći deo Kolekcije dobio je svojstvo pokretnog kulturnog dobra, a 153 umetnička dela ukupno 104 umetnice, umetnika i umetničkih grupa nalaze se u jedinstvenom informacionom sistemu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stavralaštva. Kolekcija nastavlja da raste zahvaljujući poklonima i otkupima.
U skladu sa odlukama Kriznog štaba o uvođenju mera zaštite za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19, neće biti zvaničnog otvaranja izložbe, ali će posetioci moći da pogledaju izložbu 6.4.2021. od 12 do 17 časova. Narednim danima Muzej će biti otvoren za posetioce od 8 do 17 časova i vikendom od 10 do 15 časova.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!