Home ZanimljivostiPoznati Preminuo Leonard Koen

Preminuo Leonard Koen

by redakcija

Kanadski pevač Leonard Koen preminuo je u 82. godini, navodi se na njegovoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, preneli su brojni svetski mediji.

“Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen preminuo. Izgubili smo jednog od najcenjenijih vizionara muzike“, navodi se u saopštenju.

Uzrok smrti nije naveden, samo da će memorijalna služba biti održana u Los Anđelesu u narednim danima, kao i da porodica moli za privatnost.

Leonard Koen rođen je u Montrealu, neki od njegovih najvećih hitova su „Suzanne“ i „I’m Your Man“, a prošlog meseca objavio je svoj 14. album nazvan „You Want it Darker“.

U nedavnom intervjuu koji je dao za „Njujorker“ Koen je izjavio: „Spreman sam da umrem. Nadam se da nije previše neprijatno. To je to od mene“.

„Velika je promena blizina smrti. Ja sam uredan momak i volim da dovršim stvari koje sam započeo“, rekao je tada Koen.

Njegov fatalistički ton u intervjuu najverovatnije je, kako je pisao američki magazin, rezultat gubitka njegove ljubavi i muze Marijane Ilen Jensen, koja je ovog leta umrla od raka.

Rođen je 21. septembra 1934. godine u mestu Vestmaunt u predgrađu Montreala. Išao je u osnovnu školu Roslin, gde je bio deo školskog veća i gde je učio o muzici i poeziji.

Kako se navodi, posebno su ga intrigirale pesme Federika Garsije Lorke. Inače, ćerki je dao ime Lorka. Kao tinejdžer naučio je da svira gitaru i osnovao kantri bend pod nazivom „Bakskin bojs“.

Na univerzitet Mekgil upisao se 1951. i tamo je osvojio nekoliko nagrada za svoju poeziju. Prvu zbirku pesama „Let Us Compare Mythologies“ objavio je 1956. godine. U njoj je poezija koju je napisao u periodu od 15. do 20. godine, a posvećena je njegovom ocu, koji je preminuo kada je imao devet.

Drugu zbirku pesama „The Spice-Box of Earth“ objavio je pet godina kasnije i ta knjiga mu je pomogla da dobije priznanje kritike i titulu novog glasa u kanadskoj poeziji.

Tokom šezdesetih uglavnom je pisao poeziju i prozu i to uglavnom u kući na grčkom ostrvu Hidra sve do 1967.godine, kad se seli u Njujork i počinje karijeru pevača. Te godine objavio je i prvi album – Songs of Leonard Cohen.

Pesmu „Hallelujah“ objavio je 1984. i od tada nastalo je gotovo 300 njenih verzija raznih izvođača.

Tokom karijere objavio je 14 albuma i dobio je oko 40 nagrada, što za poeziju, što za muziku. Izmislio je jedan koktel, išao je na Kubu kao vojnik malo pre invazije na Zaliv svinja, a za jedinu svoju ekstravaganciju govorio je da je kavijar.

U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008, a Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!