Home InfoHronika Predložen pritvor: Nepokretnu majku ostavio devetogodišnjem sinu

Predložen pritvor: Nepokretnu majku ostavio devetogodišnjem sinu

by redakcija1

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je predlog za određivanje pritvora protiv G.P.

Postoji opravdana sumnja da je ovaj tridesetšestogodišnjak izvršio krivična dela kršenje porodičih obaveza i zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Opravdano se sumnja da je on u toku ove godine, svoju majku, staru 59 godina, bolesnu i nepokretnu, ostavio u teškom položaju, navodi tužilaštvo.

Zbog toga je njeno zdravlje dodatno narušeno. Ostavljena je bez nadzora, u nehigijenskim uslovima u delu kuće koja inače nije podobna za život.

Obaveštenje o slučaju uputila je služba UPB-a bolnice u Smederevu,  nakon što je žena primljena u dezorjentisanom stanju i sa vidnim povredama.

Po nalogu javnog tužioca, izvršen je uviđaj.

“Utvrđeno je da oštećena ima vidne povrede po telu u vidu otvorenih rana i hematoma, usled dugotrajnog ležanja u neadekvatnim uslovima, na polomljenom krevetu koji je bio natopljen mokraćom i fekalijama” – navodi OJT Smederevo.

Ali, tu nije kraj. Ovom okrivljenom se stavlja na teret i da je svog devetogodišnjeg sina prinuđavao na preteran rad koji ne odgovara njegovom uzrastu.

Dečak je bio primoran da priprema sam oboroke za baku i svoju 11 godina staru sestru koja je ometena u razvoju.

Morao je i da čisti fekalije iz sobe u kojoj je boravila baka koja nije mogla da ustaje iz kreveta, da se samostalno brine o sebi i svojim fiziološkim potrebama i da obavlja druge poslove koji nisu u skladu sa njegovim uzrastom.

Po nalogu javnog tužioca okrivljenom je najpre određeno zadržavanje, a zatim i određivanje pritvora.

Krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog čini onaj ko grubim zanemarivanjem dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja, zapusti dete o kojem je dužan da se stara ili ga primorava na rad neprimeren uzrastu, prosjačenje i uopšte, svako ponašanje koje šteti njegovom razvoju.

U zavisnosti od konkretnog oblika krivičnog dela, zaprećena je kazna zatvora do tri, odnosno do pet godina.

Krivično delo kršenje porodičnih obaveza čini svako ko kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza, ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara.

Ako je zbog toga teško narušeno zdravlje tog člana porodice, zakon predviđa kaznu od jedne do pet godina zatvora.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!