Home InfoKultura Predavanje o paganima i hrišćanima u Rimskom carstvu

Predavanje o paganima i hrišćanima u Rimskom carstvu

by redakcija1

Serijal predavanja u okviru naučno – obrazovnog programa Centra za kulturu, biće nastavljen gostovanjem dr Nadežde Gavrilović Vitas iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Tema je veoma zanimljiva, posebno ukoliko imamo na umu da je na našim prostorima, “susret” različitih religija, ostavio tragove koji sežu i u savremeno doba.

Period kasne antike obeležili su turbulentni politički događaji u Rimskom carstvu usled napada varvara, ali i slabljenje i opadanje paganstva zbog jačanja nove religije – hrišćanstva.

Niz rimskih careva, počevši od Konstntina Velikog, donosi od 4 veka n. e. zakone kojima se zabranjuje ne samo praktikovanje žrtvovanja u krvi paganskim božanstvima, već i zatvaranje paganskih hramova.

Na udaru zvanične rimske vlasti su posebno bile tzv. misterijske religije, koje su obećavale vaskrsnuće i večni život vernicima nakon smrti, zbog čega su i predstavljale najveće protivnike hrišćanstvu koje je od njih i „pozajmilo“ značajan deo sopstvene teologije.

U rimskim provincijama centralnog Balkana, kao i u drugim rimskim provincijama carstva, pomenuta dešavanja su ostavila traga u hrišćanskom izlivanju gneva protiv pagana u vidu dekapitiranja kultnih statua paganskih božanstava i uništavanja njihovih sakralnih mesta, odnosno svetilišta.

Predavanje „Pagani i hrišćani u kasnoj antici na Centralnom Balkanu“ će se, osim pomenutog, dotaći i pitanja poput: koliko je romanizovano stanovništvo centralnog Balkana bilo upoznato sa paganskom religijom, na koji način je hrišćanstvo sticalo poklonike na ovoj teritoriji, koliko i kako arheološko nasleđe svedoči o odnosu pagana i hrišćana, da li su i na ovoj teritoriji u novim hrišćanskim motivima i teologiji sadržani tragovi paganstva i u kojoj meri…

Predavanje je 11. oktobra, od 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!