Home InfoKultura Pozorišni festival „Nušićevi dani“ održaće se 38. put u Smederevu, ove godine u periodu od 13. do 20. juna.

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ održaće se 38. put u Smederevu, ove godine u periodu od 13. do 20. juna.

Redakcija

Pretfestivalski program počeće 13. juna predstavom za decu „Kli i Klak“ u izvođenju Čiča Mičinog pozorišta iz Beograda, prema tekstu i u režiji Mateje Popovića. U ovoj predstavi pčela-novinar i mrav-vojnik prolaze kroz razne avanture tražeći način da se obrate velikim bićima koja im ruše dom i želeći da im objasne da je svaka šuma, svaka reka i cela planeta naša zajednička kuća. Predstava će biti izvedena sa početkom u 12 sati.

Istog dana, sa početkom u 20 sati, biće izvedena predstava Okret teatra „Autobiografija“ po delu Branislava Nušića, koje nudi jedinstvenu priliku da vidimo Nušića iz ugla Nušića. Predstavu je režirao Jovan Grujić. Reditelj ukazuje da je Nušić i ovde „onaj Nušić“ nama najpoznatiji, koji na šarmantan i duhovit način ukazuje na probleme sa kojima se suočavao, raskrinkavajući u isto vreme i sebe i društvo u kojem živi, a koje je ponekad potpuno nesvesno svojih mana.

Drugi dan pretfestivalskog programa, 14. jun, donosi još jednu predstavu za decu. Radi se o predstavi „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović. Tekst je, prema motivima bajke „Kresivo“ Hansa Kristijana Andersena napisala Jelena Popović, predstavu je režirao Goran Balančević, a dizajn (lutke, scena i kostim) potpisuje Boris Čakširan. Predstava počinje u podne. „Čudotvorno kresivo“, prema rečima Gorana Balančevića, pokazuje da se da se stvarno bogatstvo sporo stiče, prava ljubav iskreno zaslužuje, a vlasti teži samo ako ona za cilj ima dobra dela.
Predstava počinje u 12 sati.

Goran Balančević vodiće radionicu „Kako oživeti lutku“ koja ima za cilj da se deci i mladima približi lutkarsko pozorište kroz upoznavanje sa vrstama lutaka kao i sa načinom na koji se animiraju i pokreću.

Radionicu „Kako se pravi scenska magija?“ vodiće Boris Čakširan i u okviru nje deci i mladima bili bi kroz objašnjenja približeni procesi pravljenja scenskih lutaka, kostima, kao i scenografskih elemenata.
Obe radionice koje traju po jedan sat namenjene su uzrastu 4+
U večernjem terminu, sa početkom u 20 sati, glumci pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovac na Mlavi nastupiće na sceni Centra za kulturu Smederevo. Igraće predstavu „Ne očajavajte nikad“ koju je prema delu Branislava Nušića režirao Miloš Jagodić. U priči o renterijeru koji se iz ljubavi oženio ženom kojoj je izdavao stan, u trenutku kada su oboje verovali da je njen muž poginuo u ratu, Nušić je koristio melodramska sredstva u čisto komediografske svrhe.

Program svečanog otvaranja festivala koji će se održati 15. juna obuhvatiće tradicionalno polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, otvaranje izložbe „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ koja će biti realizovana u saradnji sa Nušić fondacijom.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala koje će početi u 20 sati biće izvedena prva od predstava koje će publika moći da prati u okviru festivalskog programa. To je predstava „Divlje meso“ Beogradskog dramskog pozorišta. Predstavu je režirao renomirani pozorišni reditelj Jagoš Marković, koji je i adaptirao tekst Gorana Stefanovskog. Povodom ovog pozorišnog ostvarenja, Marković je rekao da je u njegovom središtu balkanska porodica okružena kapitalizmom koji jede ljude.

Narodno pozorište Subotica gostuje u festivalskom programu Nušićevih dana 16. juna sa predstavom „Ožalošćena porodica“, koju je prema jednom od najpoznatijih komada Branislava Nušića režirao Andrej Boka. Predstava će biti igrana na mađarskom jeziku, uz srpski titl. „Ožalošćena porodice“ nudi mogućnost za mnoštvo savremenih čitanja pozorišnim umetnicima našeg doba i nije nimalo izgubila od svoje aktuelnosti.

Predstava „Za sada je sve OK“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta pred festivalskom publikom će se naći 17. juna. Po tekstu Nataše Rajković „Prozor“ predstavu je režirala Snežana Trišić. Rediteljka se bavila svakodnevicom i intimom, ličnom i društvenom dramom koja se „događa dok se spremamo da krenemo od kuće na posao“, koji je, u ovom slučaju, posao u bolnici.

U okviru festivalskog programa, 18. juna, biće izvedena i predstava „Pokondirena tikva“ Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca. Prema delu Jovana Sterije Popovića predstavu je režirala Đurđa Tešić. Ova predstava donosi novo scensko tumačenje velikog dela srpskog komediografskog nasleđa i viziju Feme našeg doba.

Poslednja u nizu predstava koje će biti igrane u festivalskom programu je „Pučina“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je prema Nušićevom delu režirao Egon Savin. Ova predstava biće izvedena 19. juna. U svom osvrtu na „Pučinu“ reditelj je ukazao da se radi o žanrovski složenom komadu, apsurdnom, tragičnom i satiričnom. U drami koja je vezana za ljubavnu aferu jedne lepe, srećno udate žene sa ministrom u vladi, svi su ucenjeni i korumpirani, jer je reč o ljudima iz vlasti ili iz neposredne blizine vlasti. Iza porodičnih, prijateljskih i ljubavničkih odnosa isključivo je goli interes.

Sve festivalske predstave biće igrane sa početkom u 20 sati.

Na završnoj večeri festivala, 20. juna, u okviru programa svečane dodele nagrada biće dodeljene sledeće nagrade:

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru
Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija
Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike
Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu

Nakon dodele nagrada biće izvedena kabaretska predstava „Nušić i prijatelji“ u okviru koje će nastupiti Gordana Đurđević Dimić, Vesna Stanković, Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Slobodan Boda Ninković, Andrej Šepetkovski, Miki Damjanović, Vladimir Preradović Lord i Bend Sumnjiva lica.

ŽIRI ZA DODELU NUŠIĆEVE NAGRADE ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U CELINI I NAGRADE „MILOSAV BUCA MIRKOVIĆ“ ZA NAJUSPEŠNIJE GLUMAČKO OSTVARENjE NA FESTIVALU
Predsednik žirija: Isidora Minić, dramska umetnica
Član žirija: Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik
Član žirija: Miki Damjanović, dramski umetnik

ŽIRI ZA DODELU NUŠIĆEVE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO GLUMCU-KOMIČARU
Predsednik žirija: Miroslav Miki Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja
Član žirija: Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica
Član žirija: Nebojša Dugalić, dramski umetnik

Selektor predstava za festivalski program je i ove godine dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji, nažalost, više nije među nama.
Ulaz je besplatan za program „Teatralizacija vlasti u komedijama Branislava Nušića“. Cena ulaznice za predstave za decu „Kli i Klak“ i „Čudotvorno kresivo“ u pretfestivalskom programu je 200 dinara.
Ulaz je slobodan za predstave „Autobiografija“ i „Ne očajavajte nikad“ u pretfestivalskom programu. Cena ulaznice za predstave u festivalskom programu je 500 dinara. Cena ulaznica za program svečane dodele nagrada i kabaretsku predstavu „Nušić i prijatelji“ je 300 dinara.

Posle svake izvedene festivalske predstave u prostoru kafane „Dardaneli“ biće upriličeni susreti i razgovori sa autorima i protagonistima predstava, kao i dodela nagrada za glumačko ostvarenje večeri, plaketa i zahvalnica za učešće na festivalu.
Razgovore o predstavama u kafani „Dardaneli“ vode:
15, 16. i 17. juna – Vesna Stanković, dramska umetnica i Miloš Latinović, direktor
Bitef teatra.
18. juna- Vesna Stanković, dramska umetnica
19. juna- Vesna Stanković, dramska umetnica i Đorđe Marković,profesor na Fakultetu
dramskih umetnosti.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!