Home InfoKultura Predstavljena knjiga o petojunskoj tragediji u Smederevu

Predstavljena knjiga o petojunskoj tragediji u Smederevu

redakcija1

„Jednoga dana leteće po zraku: glave, ruke, noge i utrobe naših žena i naše dece, a iz zidina starodrevnog smederevskog grada pojaviće se prokletstvo Proklete Jerine, a to će prokletstvo pasti na Vašu i moju glavu, i najveće i najoštrije kazne neće biti dovoljne za nas, za ovu zločinačku indolenciju koju smo mi pokazali prema poverenom narodu.“

Iz pisma Živojina Ružića, velikog župana Podunavske oblasti ministru vojnom Kraljevine SHS upućenog 1923. Citirano prema: Anon., „Povodom eksplozije u smederevskom gradu“, Vreme (Beograd), God. VII, broj 2152, 16. decembar 1927, str. 3.

U Muzeju u Smederevu predstavljena je knjiga „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine – 80 godina posle“, autora Miroslava P. Lazića, višeg kustosa istoričara Muzeja u Smederevu.

Na predstavljanju knjige govorili su Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu, dr Zoran Janjetović, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, kao i autor knjige.

… Rukopis koji je pred nama celovito prikazuje smederevsku eksploziju 5. juna 1941. godine – uzroke, tok, posledice i odjeke. Kroz ceo rad provejava autorov kritički pristup minuciozno prikupljenim izvorima i literaturi, što je donelo uravnotežen, deideologizovan i demistifikovan prikaz s utemeljenim i uverljivim zaključcima koji nas – koliko je to moguće – približavaju objektivnim saznanjima o tragediji. Dalji istoriografski iskorak bi eventualno bilo moguće napraviti ako bi se u istraživanje uključili stručnjaci za eksplozive, fizičari i građevinski stručnjaci, koji bi na osnovu svojih specijalističkih znanja možda mogli da povećaju fond činjenica koje bi istoričari morali da uzmu u obzir. Saznanja do kojih se moglo doći samo izučavanjem dostupnih istorijskih izvora Miroslav P. Lazić je ovim radom praktično iscrpeo. Zbog toga se treba radovati njegovom izlasku iz štampe i nadati se da će uprkos dužini i studioznosti i u ovom našem brzom i površnom vremenu naći broj čitalaca koji svojim kvalitetom zaslužuje“.
(Isečak iz recenzije dr Zorana Janjetovića, naučnog savetnika Instituta za noviju istoriju Srbije, Beograd)

 

Knjiga je u prodaji i možete je kupiti u smederevskom muzeju po ceni od 1000 dinara. Istoimenu izložbu možete pogledati u Muzeju u Smederevu do 30. septembra.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!