Home Info „Julije Cezar najblji na Tvrđavi“

„Julije Cezar najblji na Tvrđavi“

by redakcija

Ovogodišnji festival je, prema ideji predsednika Organizacionog odbora, dramskog pisca Radoslava Pavlovića bio obeležen scenskim ostvarenjima nastalim prema delima velikih domaćih i inostranih (svetskih) pisaca (Brehta, Ćopića, Frejna, Šekspira, Crnčevića, Ćosića). Novina koju smo ove godine ponudili festivalskoj publici ogleda se u porodičnom danu, odnosno u igranju predstave koju mogu da prate i deca i odrasli. Podsećamo da se radi o predstavi „Magareće godine“ u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

Tokom šest festivalskih večeri, imali smo priliku da se kroz predstavu „Čovek je čovek“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina suočimo sa pitanjima mehanizama moći i sudbine pojedinca u kolonijalnim okolnostima. Smejali smo se urnebesu na sceni koga su dočarali glumci pozorišta „Boško Buha“ tumačeći glumce u predstavi „Iza kulisa“. Evocirali smo mladalački osećaj za pravedno dirnuti predstavom „Magareće godine“.  Bespoštedno smo, kroz moćni jezik pozorišta, izlagani problematici kraha revolucionarnih stremljenja, pitanjima odnosa tiranije i ideje demokratije na sceni istorije, kao publika predstave „Julije Cezar“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac. Prepoznavali smo devijacije društva i komunicirali sa duhom satire tokom predstave „Kafanica, sudnica, ludnica“ Šabačkog pozorišta. Bili smo potreseni primerima iskušenja i moralne snage u doba velikog stradanja prateći predstavu „Valjevska bolnica“ u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu Loznica.

Festival „Teatar u tvrđavi“, kao i prethodne dve godine, održan je pod pokroviteljstvom grada Smedereva.

Tri festivalske nagrade čiji su dobitnici danas proglašeni ustanovljene su na prvom „Teatru u tvrđavi“, a to su NAGRADA MLADA NADA po oceni stručnog žirija, NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA, takođe prema oceni stručnog žirija, i NAGRADA ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike.

Konferenciji je prisustvovao žiri u kompletnom sastavu, a njega su ove godine činili Dragana Dimić, predsednica žirija, pijanistkinja i profesor na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Nina Janković, dramska umetnica i Miodrag Radonjić, dramski umetnik.

Žiri je doneo odluku da se Nagrada MLADA NADA  na trećem pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi“  dodeli glumcu Matiji Živkoviću  za ulogu   Smrdonje    u predstavi „Magareće godine“,  u izvođenju   pozorišta „Boško Buha“  iz Beograda, u režiji Marka Manojlovića.

OBRAZLOŽENjE žirija:

Matija Živković se temeljnom analizom i radom na ulozi Smrdonje u predstavi „Magareće godine“ za nijansu istakao svojom igrom u gotovo svim segmentima glumačkog izraza. Snažno brani i pravda svoj glumački zadatak počevši od scenskog govora, scenskog pokreta i odnosa ka drugim junacima. Izuzetno karakternoj ulozi je uz pomoć reditelja i ostatka genijalne mlade glumačke ekipe dao treću dimenziju svom junaku. Bez obzira na opasnost da se u glumačkim sredstvima pretera, u ulozi sa govornom manom, Matija se filigranskim pristupom izborio da pronađe pravu meru koja je izrodila izuzetnu duhovitost i neodoljivi šarm.

Prema odluci žirija NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA pripala je predstavi  „Julije Cezar“  u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad  Teatra  Budva i Centra za kulturu Svilajnac , u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

OBRAZLOŽENjE žirija:

Predstava Julije Cezar sjajnom glumačkom igrom i izborom rediteljskih postupaka ostavlja snažan utisak. Utisak koji publiku ne ostavlja ravnodušnom ni posle predstave. Sa izuzetnom lakoćom glumci pristupaju stihu velikog Šekspira. U određenim momentima igre junaka predstave javlja se bravurozna spontanost i prirodnost, što je kada je stih u pitanju veoma težak zadatak. Reditelj je uspeo u nameri da publika bude „svedok“ i aktivni učesnik u debati odnosno tribini, da li je Julije Cezar podoban da nastavi da vlada. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema. Ono što dodatno ističe ovu predstavu u odnosu na druge u ovogodišnjoj selekciji, je činjenica da je tekst star četiri i po veka na perfektan način rastumačen publici.

U ulozi Bruta u predstavi „Julije Cezar“, rađenoj u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, upečatljivom izvedbom publiku je osvojio Sergej Trifunović, koji je ovogodišnji dobitnik NAGRADE ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike (u prilogu ovog mejla nalazi se izveštaj o najboljim glumačkim ostvarenjima večeri na osnovu glasova publike).

Nagrade će biti uručene dobitnicima početkom nove pozorišne sezone 2016/2017.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!