Home Info Posle kupovine železare, potraga za strateškim partnerom

Posle kupovine železare, potraga za strateškim partnerom

by redakcija

Samo dan nakon sto Vlada Srbije 31. januara potpiše sporazum o kupovini železare u Smederevu od "Ju Es Stila" za jedan dolar, počeće traženje strateškog partnera, jer država nema nameru da duže bude vlasnik.

Premijer Srbije Mirko Cvetković saopštio je u petak, 27. februara da je Vlada Srbije otkupila smederevsku železaru sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta 5.400 radnika koji neće ostati bez posla.

Premijer Cvetković je rekao da su već urađene analize ko bi bio zainteresovan za smederevsku železaru, napominjući da još uvek niko od potencijalnih kupaca nije kontaktiran.

Prema premijeru, za upravljanje železarom će biti izabran profesionalni menadžment, ali još uvek nisu razmatrana kadrovska rešenja.

"Treba da uđemo u firmu i vidimo šta je sve potrebno uraditi", kazao je Cvetković dodajući da nije isključena ni mogućnost da neko od stranaca, ko dobro poznaje problematiku upravljanja železarom, bude uključen u rukovođenje fabrikom.

Sredstva za železaru obezbeđena su iz budžeta, inače namenjena podršci privrede, istakao je Cvetković i dodao da Vlada nema nameru da u dugom periodu bude vlasnik, ali da je traženje strateškog partnera lakše ukoliko železara radi, a ne ako je u stečaju ili bankrotu.

Šef vladine Radne grupe za železaru Smederevo Dušan Nikezić istakao je da će se nastojati da održe isti nivo proizvodnih aktivnosti, odnosno, da u radu bude jedna visoka peć, kao i valjaonica.

Železara u Smederevu raspolaže sa obrtnim kapitalom  u vrednosti od 100 miliona dolara, dok je procenjena vrednost osnovnih sredstava, oko 250 miliona dolara,  naveo je Nikezić.

Kompanija nema zaduženja ni kredite kod banaka.

Umičević: Odluka u pravi čas

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je istovremeno taj postupak vlade ocenio, u izjavi Tanjugu, kao "odgovoran i realizovan u pravom trenutku."

"Na osnovu analize koju je uradila Vlada Srbije, šta znači Ju-Es-Stil za radnike i njihove porodice, ali i za državu, za izvoz i celu domaću ekonomiju, ona se odlučila na ovakav korak. Ovo je je vrlo odgovorna odluka vlade prema gradu Smederevu", rekao je Umičević.

Gradonačelnik je kazao da je odluka vlade o preuzimanju železare došla u pravi čas i  da se ne bi ponovo dogodio vrlo loš scenario u dva takoduje velika srpska industrijska centra – Boru i Kragujevcu, kad je država intervenislala sa zakašnjenjem.

Lideri dva od tri reprezentativna sindikata u kompaniji Ju-Es-Stil takođe su saglasni u mišljenju da je najvažnije očuvanje svih radnih mesta u toj fabrici.

Predsednik Samostalnog sindikata u Ju-Es-Stilu Siniša Prelić izjavio je Tanjugu da Kolektivni ugovor važi do decembra i izrazio uverenje da će i budući vlasnik Železare morati da poštuje njegove odredbe.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Železari Dragan Milovanović kazao je za Tanjug kako "svaki budući vlasnik mora da sedne za pregovarački sto sa sindikatima, a postojeći kolektivni ugovor obezbeđuje nam kvalitetna radna prava do kraja godine"

Milovanović je izneo da je planirana proizvodnja od 68.000 tona za sledeći mesec dobar kontinuitet u prevazilaženju novonastale situacije

To je, kako je rekao Milovanović, oko 1.000.000 tona na godišnjem nivou, što je dobar proizvodni rezultat u uslovima rada sa jednom visokom peći.

Problematična situacija

Konsolidacija farike i pronalaženje strateškog partnera odvijaće se, međutim, u veoma problematičnoj situaciji na međunarodnom tržištu čelika.

Taj polufabrikat je sada osetno jeftiniji nego početkom poslednjeg tromesečja minule godine.

Veliki ruski, ali i ukrajinski proizvođači čelika su počeli, u poslednje vreme, da  nude taj poluproizvod na zapadnoevropskom tržištu za manje od 500 dolara po toni, znatno niže od proizvođačke cene koja je ostvarena u smederevskom "Ju Es Stilu".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je odbacio mogućnost da se u železari proizvodi lim neophodan za proizvodnju automobila.

"Za tako nešto potrebna je investicija od 80 miliona evra, što je danas 'teško isplativo' kazao je ministar Ćirić za "Večernje novosti" i dodao da takvu vrstu limova železara u Smederevu nikad nije proizvodila.

U "Ju-es-stilu", koji će kako je najavljeno uskoro promeniti ime, jedna od visokih peći stavljena je u režim tzv. "tihog hoda" još prošle godine, a od 9. januara radnici u Smederevu rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

"Ju-es stil Srbija" učestvuje sa pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a sa oko 14 odsto u izvozu zemlje.

Izvor: RTV

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!