Home Info Politika bira lekare

Politika bira lekare

by redakcija

Direktor Doma zdravlja Smederevo, dr Radiša Mijailović, dodelio je specijalizacije lekarima bez konsultacija sa kolegijumom načelnika, na šta ga obavezuju akti ove zdravstvene ustanove. Dok lekari koji su ostali ispod crte tvrde da je konkurs nameštan, direktor odgovara da je sve čisto, i da ima diskreciono pravo da donosi odluku, ali odbija da kaže po kojim kriterijumima.

Direktor Doma zdravlja okupio je 29. jula kolegijum načelnika službi koji su predložili kandidate za specijalizacije. Zapisnik sa tog sastanka ne postoji, saznaju „Novosti“. Odluka o izboru kandidata, sa pečatom i potpisom, pojavila se na oglasnoj tabli 14. avgusta, ali je istoga dana uklonjena. Sledeća izmenjena je okačena sutradan, pa je i ta uklonjena, da bi se pojavila treća.

– Direktor je konačnu odluku doneo sam, bez konsultacija sa kolegijumom načelnika službi. Pravilnik o izboru kandidata, koga su usvojili Upravni odbor i Stručni savet, nalaže da direktor donosi odluku nakon dogovora sa kolegijumom. Pojedini kandidati, koje su načelnici predložili, nisu prošli, ali jesu neki za koje su stigle političke urgencije, i to zna ceo Dom zdravlja – tvrdi doktorka koja je zahtevala anonimnost.

Od tridesetak kandidata na konkursu, deset je dobilo specijalizacije, ali nije poznato po kojim kriterijumima jer dr Mijailović, koga je na ovo mesto dovela SNS pre dva meseca, odbija da o tome govori.

– Moje diskreciono pravo po pravilniku je da donosim odluku. Dok se ne potpišu rešenja sa kandidatima, mogu da menjam koliko ja hoću. Neću da komentarišem više ništa. Vi zalazite mnogo u unutrašnju politiku Doma zdravlja – kazao nam je dr Mijailović.

Na svako sledeće pitanje, odbijao je da odgovori, a potom zatražio da napustimo njegovu kancelariju.

Lekari, sa kojima su „Novosti“ razgovarale, a koji su želeli anonimnost, tvrde da su spiskovi za specijalizacije završavali na stolu gradonačelnice, koja je, kako tvrde, trebalo da da zeleno svetlo na odluku.

Gradonačelnica Jasna Avramović, SNS, takođe je odbila da o ovome govori.

– Ne želim da odgovaram na vaša pitanja. Ni na jedno vaše pitanje – odgovorila je gradonačelnica na pitanje o sumnjivim specijalizacijama.

Pojedini lekari već su podneli žalbe Ministarstvu zdravlja i najavljuju tužbe Ustavnom sudu.

ODLUKE NEDOSTUPNE JAVNOSTI

U ZVANIČNOM dopisu direktor navodi da su prve dve odluke stavljene van snage i da je konačna odluka o dodeli specijalizacija od 20. avgusta objavljena na oglasnoj tabli, te smatra „bespredmetnim“ da prvobitne odluke, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dostavi novinarima.

ZBRKA ZBOG SESTRE?
Čitava zbrka, navodno, nastala je jer se na prve dve odluke nije našlo ime dr Gordane Kovačević, sestre Gorana Kovačevića, predsednika GO SNS Kragujevac. Prema konačnoj odluci, u koju su „Novosti“ imale uvid, dr Kovačević dobila je specijalizaciju. Ni na pitanje da li su zbog nje menjane odluke, takođe niko ne želi da odgovori.

Jelena Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!