Home ZanimljivostiPutovanja FES – čuvar blaga starog sveta

FES – čuvar blaga starog sveta

by redakcija

Fes je grad smešten u severnom delu Maroka, u provinciji Fez-Bulmán, čiji je ujedno i administrativni centar.

U Fesu živi oko milion stanovnika, što čini da je on treći po veličini grad u Maroku. Fes se smatra za jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a njegov stari grad se nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Fes je prozvan kao „ Meka zapada “ i „ Atina Afrike “.

Fes je na obali reke Jawhar osnovao Idris I 789. godine. Njegov sin Idris Ii proširio je naselje na drugu obalu reke. Ta dva naselja vremenom su postala dva odvojena grada, koji će tokom istorije često biti i u sukobu. To su Madinat Fas i Al-’Aliya. Dalja doseljavanja sve više su ispoljavala razlike između dva susedna naselja. Andalužani su se naseljavali u Madinat Fas, a Tunižani u Al-’Aliya. Ovi imigranti su i dali imena novonastalim gradovima, Adwat Al-Andalus i ‘Adwat al-Qarawiyyin. 

Nakon smrti Idrisa II, teritorija ove dinastije bila je podeljena između dva sina. Starijem Muhammadu je pripao Fes. Tokom vladavine Muhammeda u gradu je 859. godine osnovana Al-Qarawiyyin Madrasa, najstariji fakultet na svetu, a koji je i dalje u funkciji. Smatra se da je tokom vladavine dinastije Almohada Fes bio najveći grad na svetu. Njegov značaj kao obrazovnog centra bio je ogroman i u hrišćanskom svetu. 

Grad je sredinom šesnaestog veka postao vazal Osmanskog Carstva, a 1579. godine i njegov sastavni deo. Od 1649. godine Fes je ponovo postao deo nezavisnog Maroka. Postao je nezavisan tokom 1790., tokom vladavine Yazida, a kasnije tokom vladavine Abu´r-Rabi Sulaymana. Već 1795. Fes je vraćen Maroku. Do 1912. godine Fes je ponovo bio glavni grad Maroka. Od 1912. prestonica Maroka postao je Rabat, i ta odluka nije promenjena ni nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine. 

Fes je danas grad u kome savršeno funkcioniše simbioza kulture i tradicije i modernog načina života. Takođe, ovo je veoma popularna destinacija na turističkoj mapi Maroka.

Izvor: LuxLife

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!