Home InfoDruštvo Počelo prijavljivanje za srednjoškolske i studentske stipendije

Počelo prijavljivanje za srednjoškolske i studentske stipendije

by redakcija1

Lokalna samouprava objavila je javni poziv za dodelu finansijske pomoći učenicima i studentima na teritoriji grada Smedereva za školsku 2023/2024. godinu.

Ova vrsta programa za podsticanje obrazovanja zadržala je pretežno socijalni karakter pa je u većoj meri podrška đacima iz socijalno ugroženih porodica nego što je dodatni motiv za one sa izuzetnim rezultatima.

Naime, stipendije se, studentima i srednjoškolcima, dodeljuju po dva kriterijuma. Prvi je taj da je reč o srednjoškolcima sa najmanjom prosečnom ocenom 4,00 koji žive u domaćinstvima čiji prihod po članu porodice ne prevazilazi 30 000 dinara. Biće dodeljeno 15 takvih pomoći. Takođe, za studente važi isti princip s tim što je ovde neophodna najmanja prosečna ocena 7,00 (odnosno najmanji prosek od 4,00 u završnoj godini srednje škole ako je reč o sadašnjim brucošima). Po ovom kriterijumu biće opredeljeno 30 stipendija, što ukupno čini 45 na osnovu socijalnog statusa.

S druge strane, za one koji se izdvajaju posebnim uspehom biće dodeljeno 25 stipendija. Tačnije, dobiće ih 10 učenika srednjih škola koji imaju prosek najmanje 4,75 i na republičkim takmičenjima su u individualnoj konkurenciji osvojili neko od prva tri mesta. Na novčanu pomoć moći će po ovom, drugom kriterijumu da računa i 15 studenata sa najmanjom prosečnom ocenom 9,00. U slučaju da je reč o brucošima, neophodno je da su imali najmanji prosek 4,75 prošle školske godine i da su osvojili neko od prva tri mesta na državnim takmičenjima.

Po pet stipendija dobiće i učenici srednjih škola i studenti sa invaliditetom.

Javni poziv je otvoren 30 dana, a objavljen je na sajtu grada gde se mogu pronaći i sve ostale informacije u vezi sa procedurom prijavljivanja i uslovima koje je potrebno ispuniti.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!