Home InfoDruštvo Pronađen uzrok smrada, Pokret Tvrđava traži reakciju inspekcije

Pronađen uzrok smrada, Pokret Tvrđava traži reakciju inspekcije

by redakcija1

Danima se gradom i okolinom širi nepodnošljiv smrad zbog koga su mnogi najpre pomislili da je došlo do nekih problema sa kanalizacionom mrežom.

Prozori su ostajali zatvoreni, građani su debatovali na mrežama, niko se od nadležnih nije oglašavao, ali su aktivisti Pokreta Tvrđava odlučili da odu u Godominsko polje – na lice mesta i ispitaju o čemu se radi.

Javilo nam se desetak građana koji prijavili da iz tog pravca dolazi smrad, da imaju problema, otežano dišu, guše se. Jedna žena čak kaže da je imala ozbiljnih tegoba i da je morala i u bolnicu da ode. Ne znam da li je to zbog toga, ali nam je ona tako kazala. TV

Otišli smo do Godominskog polja i prvo što smo videli kada smo prilazili je ogromna količina stajskog đubriva, to je na oko 50 metara. U nastavku smo zatekli cisternu koju je vukao traktor. Tu je već smrdelo nepodnošljivo, štipalo je za oči.

Pratili smo to vozilo koje je na polju tu u bliizni izbacivalo neki tečni sadržaj. Time je sada natopljena cela ta parcela od oko 70 hektara. Snimili smo kako to izgleda. Prijavićemo sve to inspekciji i videćemo o čemu se radi – kaže Nikola Krstić, koordinator Pokreta Tvrđava.

Kako dodaje, nisu želeli nikoga da optužuju dok se ne utvrde činjenice, ali je to sigurno izašlo iz Industrijske zone. Proverili su parcelu u katastru i ustanovili da je ona vlasništvo Ministarstva poljoprivrede.

Čak i da je obrazloženje da je to „samo“ đubrivo, možeš da đubriš sve dok nekog ne ugrožavaš da ne može da diše. Ceo grad smrdi. I da je sve po zakonu, nemoguće je da neko ima prava da nas sve guši. Videćemo šta će inspekcija da utvrdi, da li je to uopšte obično stajsko đubrivo i da li je samo to ili ima još nečeg – poručuje Krstić.

Sve u svemu, ovo je ko zna koji put da su aktivisti ili građani ti koji skreću pažnju na moguće veće ekološke probleme umesto da se prve oglase nadležne institucije i upoznaju nas sa tim šta se i zašto dešava. Da li će nadležni ovoga puta podeliti sa građanima svoja saznanja – videćemo.

Foto: Pokret Tvrđava

Slične vesti

1 comment

Perverzni traktorista 28.05.2024 - 13:24

Blago nama kada je i djubrenje naših njiva stajnjakom postalo ekoloski akcident . Zato ce nasa deca da uzivati i ostati zdrava hraneci se somovinom iz Cilea , svinjetinom iz Argentine, brašnom iz Azerbejdzana i svime ostalim na isteku roka iz belog sveta .

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!