Home Recepti Pita od duleka

Pita od duleka

redakcija

Pita od duleka mi je jedna od omiljenih pita sa korama. Podseća me na
baba Milenu i njen mali starinski sto u kuhinji sa svetlo plavom savršeno
glaziranom radnom pločom sa imitacijom godova koju je, verujem, imala
svaka kuća tih godina. Bilo je čudno kako je taj tako maleni sto
njoj uvek prijanjao kao da je deo nje. I zaista jeste bio. Ona bi bila
potpuno drugačija žena da je u toj njenoj kuhinji stajao neki drugi,
veći sto.
Još uvek pamtim miris krofni i vanilica koje je
pravila. I ono kad iz Šapca sa dedom zapuca autobusom sa šest torbi punih
nekakvih džemova, kolača, domaćih jaja, pilića i kojekakvih
dečijih radosti. Bila je jednostavna a posebna.  Baba sa najmilijim
osmehom i sa neverovatnom sposobnošću da daje. Davala je šakom i
kapom, šta stigne i kome stigne.

Sastojci:

500g krupno rendanog duleka
250g šećera
1 kašičica mešavine začina (cimet, đumbir, oraščić)
4 jaja
1 kašika vanilinog šećera
180ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo
100ml ulja + za podmazivaje pleha
500g tankih kora za pitu

Sastojci:

Rendani dulek pomešajte sa šećerom i začinima i dobro ih
promešajte. Jaja, vanilin šećer, jogurt, prašak za pecivo i 100ml
ulja dobro umutite da se sastojci potpuno sjedine. Jednu koru premažite
mešavinom od jaja; pokrijte sledećom korom pa i nju premažite filom od
jaja; stavite sledeću koru pa nju pokrijte sa 2-3 kašike šećera
i duleka. Uvijte u rolnu pa ređajte u nauljen pleh. Tako ponovite dok
ne potrošite sav materijal. Preostali fil od jaja ravnomerno prelijte
preko uvijene pite pa pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30
minuta. Služite posuto prah šećerom.

Prijatno! Vaša Mila!

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!