Home InfoČitaoci pišu PARE NISU PROBLEM! PARA IMA!

PARE NISU PROBLEM! PARA IMA!

redakcija

Godina nova, a problemi stari!

Ništa se nije promenilo izuzev broja na kalendaru. Na pitanje o tome kada će, i da li će doći do promena, moramo da sačekamo konačan ishod dogadjaja pod nazivom „ZAM“ iliti Zabava Miliona, tj. u narodu poznatijem kao IZBORI!

Pre nego što započnem sa temom sporta, osvrnuo bih se na nedavni pokušaj „Sportske hale Smederevo“ da organizuje koncert Vlade Georgijeva. Iskreno, moram da priznam, bio sam izuzetno prijatno iznenadjen kada sam pročitao tu vest, i ujedno bio zatečen činjenicom da Direktor „Sportske hale“ ima još koji broj u imeniku, pored ona dva već poznata (Miligram i Piloti). Kad ono, medjutim!

Ceo dogadjaj je dobio političku konotaciju, i sa koncerta prešlo se na predizbornu kampanju, niske udarce, prikupljanje političkih poena itd. Naravno, Despotica grada Smedereva (mislim na ovu aktuelnu), nije mogla da „omaši“ ovakvu priliku da se još malo dodvori velikom vodji. Kada vratim film unazad, i prisetim se svih njenih dodvoravanja prethodnih godina, a naravno sve u „interesu gradjana Smedereva“, stiče se utisak da je do sada preduboko ušla na zadnja vrata, da je čak i vodji postalo neprijatno. No, da se mi vratimo na temu.

Kada je Smederevski sport u pitanju, kažu da je preživeo još jednu izuzetno tešku godinu?! Kažu, ostvarujemo sve slabije rezultate iz godine u godinu? Izgleda da nam je to jedino merilo uspešnosti, ili pak za drugo i ne znamo. Jer, zamislite da ne daj Bože uspeh sportista „merimo“ na osnovu povećanja ili smanjenja broja sportista, rekreativaca, održanih manifestacija, tribina, edukacija… Ne brate, samo na osnovu „VRhunskih rezultata VRhunskih sportista iz VRhunskih klubova“. Kažu, tako rade u BeograD, pa valja se da i mi tako radimo.

Da je situacija daleko od ove tugaljivo opisane (TEŠKE), govori podatak koliko je novca uplaćeno klubovima iz gradske kase, a koji prevashodno treba da služi za namene finansiranja programskih aktivnosti amaterskih sportskih klubova na teritoriji grada Smedereva.

Kada pogledate listu, i apsolutnom laiku, pa i nekome ko nije upoznat sa ovim „teškim stanjem“ u Smederevskom sportu, postaje jasno da, PARE NISU PROBLEM! PARA IMA! Problem je u sitnim „funkcionerima“ lokalnih klubova koji se nedomaćinski odnose prema klubovima, i kojima je sopstveni-lični interes daleko ispred onog društvenog.

Kao primer navešćemo najveći opredeljeni iznos – 5.382.337, 91 dinar. Ova sredstva namenjena su Košarkaškom klubu „Smederevo 1953“. Obzirom da košarkaški sport još uvek nije obrađen kao posebna tema (a biće), iz tog razloga preskočiću detaljnija pojašnjenja. Dovoljno je reći da za „Kup Radivoja Koraća“ nisu imali ni za prevoz, a ni za sendvič…mukice. I da, u ovom klubu članarina za decu iznosi 2.500,00 dinara?! Kažu, (opet u BeograD) da je kod njih članarina 50 Eura, pa vele da mi zaslužujemo da imamo makar polovinu. Pošteno?!

Kada pogledate ostale, kako ih ovi „stručnjaci“ iz našeg Saveza spotova Smederevo nakaradno nazvaše „nosioci sporta“, videćete da su iznosi dosta manji od gore pomenutog, ali opet dovoljno skromni, da uz odgovoran pristup i bez megalomanije, ova sredstva mogu biti mnogo pametnije utrošena, i predstavljaju sasvim pristojan iznos za realizaciju godišnjih aktivnosti.

Naravno, niko ne kaže da je to dovoljno. Ali, budimo realni. Novac koji je dodeljen ovim klubovima namenjen je pre svega za – čitaj – NAŠU DECU! Verovatno će našim lokalnim „stručnjacima“ ovo zvučati smešno, ili čak upotrebiti izraz demagogija i sl., ali VI ostali (roditelji, navijači, sportisti), da li i vama ovo zvuči smešno?!

Da li vam je smešno kada na kraju meseca morate da platite članarinu od 2.500,00 dinara ili više, i to nekome kome je Grad već dotirao odredjena sredstva za sprovodjenje svojih aktivnosti? Da li vam je smešno i to, da kada dete treba da pošaljete na utakmicu, turnir, takmičenje itd. da morate da izdvojite dodatan novac za prevoz vašeg deteta? Da li vam je smešno kada upisujete svoje dete u neki sportski klub (a da se nalazi na ovoj listi), da morate da imate svoju loptu, opremu, kimono ili šta već da bi dete uopšte i moglo da trenira?

Verujem da vam je sada manje smešno!

Pored reči o budžetskom finansiranju, moram sa vama da podelim i jednu informaciju za koju verujem nije poznata široj javnosti. Reč o odredjenom sudskom postupku (poznatog u sportskim krugovima), a (po)odavno poznato i u svim pravnim institucijama RS. Da samovolja i lična sujeta mogu i te kako da budu štetne, u ovom slučaju i na štetu ostalih klubova, govori činjenica da je račun Saveza sportova Smederevo, na čelu sa Predsednikom Milošem Milosavljevićem „olakšan“ za iznos od 100.000,00 dinara na ime naplate sudskih penala za nesprovodjenje odluke suda! Ovaj iznos predstavlja samo početak, obzirom da dotični ne pokazuje nameru da sprovede sudsku odluku.
A posle se zapitajte zašto nema dovoljno para?!

Pored toga što kontrolu trošenja novca ovih klubova niko ne vrši, odnosno i ako je ima, to predstavlja samo puku formalnost. I dok Grad izdvaja kakva-takva novčana sredstva, vi i dalje morate da plaćate svojoj deci da se bave sportom? A šta je sa onima koji nemaju da plate? Pomirili smo se sa činjenicom da je u današnje vreme sport postao zabava bogatih! Umesto da sva deca imaju jednaka prava koja im garantuje Ustav RS, mi smo došli do toga da deca bogatih roditelja imaju veće prava u odnosu na ostale? Samo upamtite: SPORT JE NAŠE PRAVO, A NE PRIVILEGIJA!

Do skorog čitanja, sportski pozdrav.
 

Autor: CoachNI

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!