Home InfoNaše priče Ovo su simboli prosperiteta Smedereva, znate li šta predstavljaju?

Ovo su simboli prosperiteta Smedereva, znate li šta predstavljaju?

by redakcija1

Kada su početkom 20. veka nastajale velike, javne građevine u centru, strogo se vodilo računa o tome kako će, arhitektonski i estetski izgledati čitava ta celina.

Naši su preci ozbiljno pristupili tome znajući da praktično postavljaju obrise glavnih crta koje će “srce Smedereva” zauvek obeležiti i usmeriti u urbanističkom smislu.

Znalo se kojim se stilovima gradi, po kojim kriterijumima i načelima. Zgrada nekadašnjeg Opštinskog doma podignuta je 1928. po projektu znamenitog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Predlog su dali opštinski odbornici i “Udruženje dobrotvora” koje je poklonilo plac i donekle učestvovalo u finansiranju izgradnje.

To je objekat koji dominira čitavim prostorom (današnja zgrada Regije ili Podunavskog okruga), a poseban utisak ostavlja upravo ulaz koji je naglašen dvostrukim stubovima iznad kojih se izdižu četiri skulpture.

Izrađene su u antičkom stilu, a tu su nimalo slučajno jer zapravo predstavljaju ono na čemu su tadašnji Smederevci verovali da treba da budu osnove na kojima će počivati napredak Smedereva.

Konkretno, ove četiri prilike su prikazi ili simboli pravde, rada, nauke i kulture.

Danas možda nemamo pravi doživljaj monumentalnosti tog prilaza i utiska koji je on morao ostavljati dok je bio potpuno otvoren ka ostatku trga jer je dobrim delom, sada, montažnim objektima prostor ispred zauzet. Ali sve je to prolazno. Naša sadšnjost je tek kap u moru istorije ove velelepne građevine.

A odozgo nas, već skoro čitav vek, sve, gledaju pravda, rad, nauka i kultura. Da li smo ih izneverili?

Slične vesti

2 comments

NIKOLA TASIĆ CALE 07.03.2024 - 10:48

Alal vera za članak i autora ! Pa jesmo, izneverili smo ih! Pravda, rad, nauka i kultura,… šta je to danas? Pravda- na rubu propoasti, rad- sveden na moranje , nauka- osim IT, ostalo u padu, a kultura – šta to beše? Skoro sve stare kuće i zgrade zapušete i u jadnom stanju: ex hoteli: Ninić, Takovo, Avala, Sindikalni,… A, u jadnom su stanju i zgrade iz sosijalističkog perioda! Očekujem od nove vlasti i strućnjaka, da što pre stvore uslove za obnovu kuća i zgrada u SD, Jer i ovde će doći EXPO 2027!

Reply
Komšija Mare 07.03.2024 - 21:10

Mogu slobodno da ih skinu jer ništa od toga nema u Sd-u. Fali brale od svega podosta i mnogo.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!