Home InfoHronika Osuđeni pretili sudiji zbog kazne zatvorom

Osuđeni pretili sudiji zbog kazne zatvorom

by redakcija

Suprug i sin Gorice Petković, prvooptužene na suđenju za nelegalno stečene penzije, juče su posle izricanja presude kojom je ona pred Višim sudom u Smederevu osuđena na osam godina zatvora verbalno pretili sudiji Dragoslavu Milanoviću i članovima sudskog veća.

Sin Strahinja je čak rukom udario u štok i oštetio vrata sudnice, a pravosudna straža je pozvala policiju koja ga je s ocem privela na saslušanje.

Drama u sudnici u kojoj je juče završeno maratonsko šestogodišnje suđenje, počela je posle izricanja presude optuženima kojih je u ovom postupku bilo 32.

Nakon što je sudija pročitao kazne i odluku da Gorica Petković ostane u pritvoru, reagovao je njen sin Strahinja. On je besan počeo da udara šakom u vrata i izašao je iz sudnice. Izašao je i njegov otac Nenad, ali su se vratili u sudnicu, u kojoj je su bili sudija, članovi veća i branioci.

– Psovali su, vikali pobićemo vas. Sin je vikao na sudiju i rekao mu “mogao si da je osudiš na sto godina”. Čak su vikali i na jednog advokata da im je navodno obećao da će Goricu osloboditi, a da ništa od toga nije ispunio – kaže sagovornik “Blica”, svedok dešavanja u sudu.

Reagovala je pravosudna straža, uhvatila oca i sina, ali su se oni opirali, pa je u pomoć pozvana policija. Tek tada su smirene strasti, i Nenad i Strahinja Petković su odvedeni na saslušanje u policiju.

Gorici Petković, koja je bila saradnica za poslove veštačenja u smederevskom Fondu PIO, osuđena je za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprava i primanje mita, a naloženo joj je i da vrati 10.050 evra, novac za koji je utvrđeno da je protivpravno stekla.

Pored nje, od 32 na zatvorske kazne osuđeno je još šest lekara, veštaka i zaposlenih u PIO fondu, ukupno na četiri i po godine zatvora. Dr Miroslav Mitrović, veštak republičkog fonda PIO, osuđen je na 15 meseci zatvora za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Dr Miloš Nikolić i dr Živko Tesla, lekari veštaci PIO fonda u Beogradu, osuđeni su na po devet meseci, dr Ratko Durutović na osam, dr Dragoljub Vukmirović na šest meseci, a Božidar Mirković, viši referent PIO Smederevo, na devet meseci zatvora. Još 20 optuženih dobilo je uslovne kazne, a troje je oslobođeno.

U septembru 2005. tadašnje Okružno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Beograda i Zaječara, koji su bili osumnjičeni da su omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju, iako za to nisu postojali zakonski uslovi.

Protiv supruga vodi se postupak zbog pretnji
Protiv Nenada Petkovića, supruga osuđene Gorice, vodi se postupak zbog pretnji drugim optuženima. A protiv sin Strahinje, kako saznajemo, podnošene su prijave zbog nasilničkog ponašanja.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!