Home Info Nagrađeni projekti dogradnje muzeja

Nagrađeni projekti dogradnje muzeja

by redakcija

Na konkurs Muzeja smederevskog podunavlja za izradu rešenja stalne postavke i pratećih sadržaja stiglo je 11 radova, od toga su tri nagrađena.

Prvu nagradu dobio je  tim arhitekte Petra Vukojičića sa saradnicima, arhitektom Sandrom Đokić i studentom arhitekture Markom Đukićem.

"Imao sam prednost u odnosu na druge autore jer sam Smederevac. U ovom Muzeju sam odrastao, izlagao, više puta učestvovao u raznim programima. Radio sam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i tamo naučio osnove za odnos prema nečemu što je vredno i što treba sačuvati. O tome sam sve vreme mislio dok smo radili na projektu" rekao je agenciji Beta Petar Vukojičić.

Žiri je u odluci o prvoj nagradi istakao da se radi o rešenju koje "na nekoliko veoma važnih nivoa useva da unapredi konkursni zadatak i ponudi rešenja koja prevazilaze očekivanja iz projektnog zadatka".

U celini gledano, žiri je visoko vrednovao kvalitet prvonagrađenog rešenja i doneo odluku da se proglasi najprimenljivijim u realizaciju predstojećih aktivnosti predviđenih rekonstrukcijom stalne postavke Muzeja, stoji u obrazloženju odluke o nagradama.

Rešenje prvonagrađenog projekta podrazumeva seljenje stalne postavke iz muzejske dvorane u atrijum i lapidarijum  koji će biti natkriljen dok će pod biti staklena ploča ispod koje su osvetljeni delovi rimskog vodovoda.

"Drugoplasirano konkursno rešenje žiri je ocenio kao rešenje koje nizom svojih elemenata predstavlja izuzetno kvalitetan arhitektonski koncept koji u potpunosti zaslužuje svoj izuzetan konkursni plasman" obrazložio je žiri svoju odluku.Druga nagrada pripala je timu arhitekte Miloša Paunovića, sa saradnicima Bogdanom Obradovićem, Mirkom Petrovićem, Milisavom Golićem i Jovanom Ćosićem.

"Niz kvalitetnih poteza ogleda se u rešenjima ulazne muzejske partije, veoma racionalnog rešenja zatvaranja i pokrivanja lapidarijuma i niza sličnih intervencija, poput veoma zanimljive i dinamične razrade postavke, posebno na nivou sprata" obrazložio je žiri odluku da dodeli treću nagradu.

Treću nagradu osvojili su arhitekti Vesni Mandić i Ivani Krnjić.

Prva nagrada je 120.000 dinara, druga 80.000 i treća 50.000 dinara.

Realizaciju projekta podržaće Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i grad Smederevo.

Muzej smederevskog Podunavlja sredinom 19. veka bio je kafana, pri kraju hotel, potom, početkom 20. veka iznova kafana. Pre oko 30 godina bilo je govora da će se muzej proširiti prema autobuskoj stanici, ali zbog imovinsko-pravnih odnosa, a i novca, ta namera nije ostvarena.

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!