Home InfoDruštvo Oni mogu sve: Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu radi 40 godina

Oni mogu sve: Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu radi 40 godina

by redakcija1

Smederevsko Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu proslavilo je četiri decenije postojanja. Razloga za zadovoljstvo ima mnogo. To je jedna od najaktivnijih socijalno – humanitarnih organizacija u našem gradu. Svojim članovima su u proteklom periodu na mnogo načina popravili kvalitet života.

Proslavljamo uspehe naših članova koji nas svakodnevno inspirišu i pokazuju da ništa nije nemoguće, da je sve dostižno ukoliko verujemo, trudimo se, vredno radimo, ne odustajemo i pružamo podršku jedni drugima.

Proslavljamo njihovo drugarstvo, talente, prisećamo se momenata koje smo zajedno doživeli i koje ćemo zauvek pamtiti – istakla je ovom prilikom Ivana Gvozdenović, sekretar i stručni radnik Društva.

Zahvaljujući svim okupljenima na izdvojenom vremenu, Dragan Stojanović, predsednik društva najavio je poseban program u nastavku koji je pripremljen kao niz segmenata sa osvrtom na najvažnije trenutke, događaje ali i ljude okupljene oko ove misije dodajući da je sve to izuzetno emitovno za članove.

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu nastalo je u aprilu 1984. godine. Osnivači su bili lekari i socijalni radnici koji su tada prepoznali značaj udruživanja kako bi se obolelima i njihovim porodicama pružila adekvatna podrška.

Od 2000. su rukovodstvo preuzele osobe sa invaliditetom koje su načinile preokret u radu. Tada počinje intenzivnija borba za rušenje fizičkih prepreka, ali i protiv predrasuda i nejednakosti koje su u značajnoj meri bile zastupljene.

Društvo danas broji više od 200 članova od kojih većina ima cerebralnu, a nešto manji broj dečiju paralizu.

Cerebralna paraliza nastaje kao posledica infekcija ili povreda mozga tokom samog rođenja ili u ranom detinjstvu. Najveće posledice ostavlja na kretanje. Često, posebno kod težih oblika, udruženi su intelektualni i senzorni invaliditeti.

Od izuzetne je važnosti da od najranijeg detinjstva, deca imaju kvalitetnu fizikalnu terapiju. Ona  im omogućava da razvijaju motoričke sposobnosti jer to utiče na razvoj govora, jezika i intelektualnih sposobnosti.

Ranom fizikalnom terapijom postiže se da posledice cerebranlne paralize budu što je moguće manje. Takođe, terapija je potrebna i kasnije, u svim periodima života jer omogućava samostanost, bolji i lakši svakodnevni život.

Upravo zbog svega toga, ovom prilikom je posebno skrenuta pažnja na projekat “Mens sana in corpore sano”. Reč je o ciklusu fizikalnih terapija.

Prvi je već završen, sada traje drugi za novih 10 korisnika od čega troje dece. Ukupno će ih kroz tri ciklusa biti 30. Svaki korisnik imaće po 24 besplatne terapije.

Prva iskustva su sjajna – oni koji su prošli kroz ovaj ciklus su znatno pokretljiviji i zadovoljni, njihova svakodnevica je ispunjenija.

Ideja je da od 2025. to postane redovna usluga finansirana iz gradskog budžeta ukoliko lokalna samouprava bude imala sluha za ovu problematiku.

Trenutno, program je namenjen osobama sa slabijim primanjima koja ne mogu da za sebe ili decu obolelu od cerebralne paralize priušte privatne odlaske na terapiju, a u zdravstvenim ustanovama im takođe nisu obezbeđene.

Sprovodi se uz finansijsku pomoć Vlade Švajcarske, a preko programa PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu Organizacije UN u Srbiji. Podršku pruža OB “Sveti Luka”, a terapije su u privatnom centru Heltiks.

Lekarima i fizioterapeutima, predstavnicima UNOPS-a, Saveza za dečiju i cerebralnu paralizu, ali i Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Gradske uprave, Gradskog veća, medija, prijateljima iz drugih organizacija, ovom prilikom su uručene zahvalnice i plakete za izuzetnu dugogodišnju saradnju.

Takođe, zahvalnice su dobile i domaćice koje su angažovane na pružanju usluga pomoći u kući. Taj vid podrške zaživeo je 2009. i prvobitno, nije uopšte bio namenjen osobama sa invaliditetom, ali se angažovanjem Društva i to promenilo.

Tako se sada ta usluga obezbeđuje za jednočlana i dvočlana staračka socijalno ugrožena domaćinstva ali i za OSI.

Ukupno je reč o čak 60 porodica, a Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu je licencirani pružalac usluge od 2019. Ponosni su, kako dodaju, na činjenicu da ove usluge pružaju najkvalitetnije u Srbiji.  Njihove domaćice za korisnike su tu u raznoraznim prilikama, a ne samo za elementarne potrebe.

U nebrojenim raznim aktivnostima tokom ovih decenija, izdavajaju se radionice. Od 2015. bilo ih je preko 400. Na početku kulinarske i dekupaž, a danas za izradu sveća, sapuna, srebrnog nakita.

Time se mnogo uticalo na povećanje samopouzdanja i sticanje novih veština među članovima koji su takođe ovom prilikom nagrađeni.

Na 20 prodajnih izložbi sugrađanima su ponudili svojih ruku delo. Sakupili su oko 300 000 dinara za pomoć najmlađim članovima za različite terapije i starijima koji žive u nehumanim uslovima.

Uz te, poseban doživljaj su i ostale, prateće aktivnosti, tematske radionice različitim povodima, a posebno putovanja, ekskurzije, druženje…

Ohrabreni činjenicom da uz samo malo podrške, mnogu mnogo toga, sve to, Društvo će nastojati da još više unapredi u narednom periodu.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!