Home InfoDruštvo Besplatna fizikalna terapija za osobe sa invaliditetom

Besplatna fizikalna terapija za osobe sa invaliditetom

by redakcija1

Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Smedereva otpočelo je realizaciju projekta „Mens sana in corpore sano“.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravaljanje za ljude i prirodu, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Cilj je da se osobama sa invaliditetom omogući individualna fizikalna terapija kako bi se poboljšalo njihovo fizičko stanje i kako bi bile što samostalnije u kretanju, a samim tim i zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Sve to će uticati i na njihovo psihičko zdravlje.

Ideja se pojavila za vreme pandemije. Tada je veliki broj naših članova imao ozbiljne posledice koje su nastale zbog ograničenog kretanja. Od tada, mišići su im poprilično atrofirali, kretanje im je otežano i trpe bolove i jače spazme.

Pošto se sve to održava i na psihičko stanje, prevedeno na srpski jezik, projekat smo nazvali – U zdravom telu, zdrav duh“, ističe koordinatorka projekta, Ivana Gvozdenović.

Fizikalna terapija će biti potpuno besplatna. Usluga će se pružati u ordinaciji fizioterapeuta i troškovi dolaska na terapiju i odlaska su jedini koje će korisnici snositi.

Terapije su pre svega namenjene deci, mladima i odraslima sa posledicama cerebralne paralize, ali i osobama obolelim od multiple skleroze i mišićne distrofije, pod uslovom da se kreću samostalno, uz podršku druge osobe ili uz pomoć hodalice, štapa ili štaka.

Pored ovoga, korisnici moraju zadovoljiti i uslov da nemaju nikakva primanja ili da mesečna primanja ne prelaze 30.000 dinara.

Vodili smo se činjenicama da pravo na medicinsku rehabilitaciju u centrima nije omogućeno svim osobama sa invaliditetom, kao i da nisu svi istih finansijskih mogućnosti, te da ne mogu sebi priuštiti fizikalnu terapiju.

Prednost će imati osobe koje žive same ili u nekompletnim porodicama. Kada su u pitanju deca sa invaliditetom, kriterijum koji se tiče primanja neće biti od važnosti“, navodi Gvozdenović.

Korisnici će biti izabrani po osnovu konkursa koji je u toku i trajaće sve do kraja maja 2024. godine. Terapije će se odvijati u tri etape, a prva bi trebalo da počne uskoro.

Uslugom će biti obuhvaćeno najmanje 30 korisnika, a svaki će dobiti do 24 terapije tokom ciklusa u okviru kog će koristiti uslugu.

Osim što će poboljšati život osoba sa invaliditetom, očekivanja su i da će ovaj projekat podići svest javnosti o značaju redovne fizikalne terapije za ovu populaciju. Ideja je i da se donosiocima odluka ujedno pokaže zbog čega je neophodno da se pronađe način da to postane redovna, finansijski podržana usluga.

Partner u realizaciji je Opšta bolnica „Sveti Luka“ Smederevo, Projekat će trajati do oktobra 2024. godine, a ukupna vrednost je nešto više od 12.000 evra.

Konkurs za korisnike usluge besplatne fizikalne terapije za osobe sa invaliditetom sa detaljnijim informacijama dostupan je na sajtu Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!