Home InfoŠkolstvo Održan protestni skup Društva za srspki jezik i ostalih udruženja

Održan protestni skup Društva za srspki jezik i ostalih udruženja

by Redakcija

Kao što je SDCafe.rs ranije pisao, nakon događaja s početka maja, nacionalno Društvo za srpski jezik i književnost je pokrenulo inicijativu za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema. Peticija je naišla na ogromno interesovanje i podršku, a među potpisnicima su bili i brojni građani i građanke Smedereva.

Tako je, 15. juna, uz propratna pisma, predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću i tadašnjem ministru prosvete Branku Ružiću, predato čak skoro 105 000 potpisa u ime Društva za srpski jezik i književnost Srbije, Saveza učitelja Republike Srbije, Slavističkog društva, Srpskog geografskog društva, Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Društva istoričara raškog okruga, Aktiva pedagoških savetnika Srbije, Udruženja nastavnika muzičke kulture, Društva školskih bibliotekara, Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, Momo – interdisciplinarnog centra, Fondacije „Obrazovanje za Srbiju”, Fondacije „Evro za znanje”, Kreativnog mentorstva, Beogradske otvorene škole i Nove iskre.

Međutim, inicijativa nije naišla ni na kakav odgovor ni rekaciju nadležnih pa je tačno mesec dana nakon predaje potpisa, juče, u Sali heroja Filološkog fakulteta u Beogradu, održan protestni skup na kome je iskazan zajednički stav da je neophdno nastaviti kako rad na pokušajima da se spreči dalje urušavanje našeg obrazovnog sistema tako i zalganje za vraćanje dostojanstva svima koji u tom sistemu učestvuju – od predškolskih ustanova do univerziteta.

Na skupu su se obratiti predstavnici Društva za srpski jezik i književnost Srbije, Filološkog fakulteta u Beogradu, Foruma beogradskih gimnazija, Aktiva pedagoških savetnika i Saveza učitelja Republike Srbije, a okupljanju su prisustvovali i predstavnici Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!