Home InfoŠkolstvo Literarni konkurs „Heroji našeg doba“

Literarni konkurs „Heroji našeg doba“

redakcija

Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Medicinsko-farmaceutska škola „Sveta Petka“ u Smederevu, organizatori literarnog konkursa „Heroji našeg doba“, žele da podstaknu literarno stvaralaštvo učenika i iskažu poštovanje prema svim zdravstvenim radnicima koji su, u teškom vremenu pandemije opakog virusa, danonoćno branioci osnovnih postulata svoje profesije i primeri požrtvovanosti, empatije i hrabrosti.

O Međunarodnom danu sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva (Međunarodni dan medicinskih sestara) obeležava se 12. maja u znak sećanja na Florens Najtingel, britansku medicinsku sestru koja se smatra začetnicom savremenog sestrinstva.
Florens Najtingel je još sredinom XIX veka govorila kako se jedino znanjem i veštinama može doprineti poboljšanju zdravlja ljudi. I danas se koristi njeno sveobuhvatno i bogato iskustvo o temi ličnih pitanja zdravlja. Zastupala je stav da sve sestre treba stalno da održavaju i unapređuju svoju efikasnost, snagu, saosećajnost i brižnu praksu. Taj pristup je nazvala „Zdravlje sestrinstva“.

Liiterarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga Konkurs obuhvata tri kategorije:
I kategorija – učenici od prvog do četvrtog razreda
II kategorija – učenici od petog do osmog razreda
III kategorija – učenici srednjih škola
Tema je za sve kategorije ista: Heroji našeg doba
Književni radovi mogu biti u formi pesme ili kratke priče.

Konkurs je otvoren do 7. maja 2020. godine (najkasnije do četvrtka, 7. maja u 12.00 treba da pristignu radovi).
Prekucane, lektorisane i šifrom potpisane učeničke radove treba poslati na imejl Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug: [email protected].
Razrešenje šifara treba poslati na imejl: [email protected] (u dokumentu poslati na ovaj mejl sledeće podatke: šifra, ime i prezime učenika, razred, škola, grad, ime i prezime nastavnika).

Najbolji radovi biće nagrađeni diplomama, knjigama i malim tehničkim proizvodima.
Pozivamo učenike osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga da svojim literarnim radovima pruže podršku zdravstvenim radnicima, požrtvovanim herojima u vreme pandemije, te plemenitom rečju i učešćem u konkursu doprinesu snaženju morala i isticanju pravih vrednosti.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!