Home InfoHronika Odbrana profesora Šoškića rasplakala optužene i advokate

Odbrana profesora Šoškića rasplakala optužene i advokate

redakcija

SMEDEREVO, 10. juna 2010. (Beta) – U smederevskom Višem sudu nastavljeno je suđenje profesorima za korpuciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Oni su optuženi da su studentima davali pozitivne ocene uz naknadu od stotinak do 1.500 evra.

Penzionisani profesor Političke ekonomije Dragomir Šoškić  zatražio je od sudije Slađane Bojković da mu pokaže indeks ili osobu u čiji je indeks on upisao pozitivnu ocenu bez polaganja ispita.

Takođe je zahtevao da mu se kaže kada, od koga, u kojoj valuti  i u kojim apoenima je dobio mito i pokažu osobe koje su mu dale mito da pogazi 40 godina poštenog rada, svoju čast – koja nije na prodaju – i čast svoje petoro dece.

Šoškić se u jednom trenutku okrenuo prema optuženima i rekao da su svi optuženi i branioci u sudnici njegovi učenici i upitao da li bi mogao "ikoga od njih da pogleda u oči" da je zaista primao mito.

Šoškić je naglasio da je optužnica "monstruozna konstrukcija koju je mogao da smisli samo bolestan mozak" i da postoji u Beogradu "grupa ljudi koji smišlja aferu Indeks".

Afera se, objasnio je Šoškić, stvara tako da se konstruiše model koji se temelji na mnoštvu pretpostavki koje ponekad mogu da budu fikcija kao što je slučaj u aferi indeks.

On  je istakao da je doslovno održao prvo predavanje na Pravnom fakultetu u Kragujevcu jer je jedan od njegovih osnivača i da fakultet doživljava kao svoj dom.

"Ovde sede optuženi rektori, prodekani, dekani, profesori. Svima sam predavao. Bio bih nesrećan da danas nisam sa njima. Da sam išta uradio nečasno to bi bacilo ljagu na čitav moj život. Zar sam mogao da uradim nešto da osramotim svoje petoro dece? Zar sam mogao nešto da uradim i sada pogledam u oči ovim ljudima kojima sam predavao."

Profesor Šoškić je rekao da neće imenovati čoveka iz Beograda koji mu je rekao da je "pucano u nekoga, a pogođen je profesor Šoškić". Ja sam, zaključio je profesor Šoškić, kolateralna šteta koja daje težinu čitavom slučaju.

"Vi, gospođo predsednice Veća, imate pred sobom zakon i pravo da presudite. Bez obzira kakva bude VaŠa presuda, ja sam čist pred Bogom" završio je odbranu Dragomir Šoškić.

Šoškić se penzionisao oktobra 2001.

Branilac nekolicine optuženih, advokat Miroslav Gligorijević rekao je agenciji Beta da je slušajući odbranu profesora Dragomira Šoskića u jednom trenutku bio spreman da otkaže punomoć svojim branjenicima i da svedoči u korist profesora Šoškića.

Gligorijević je dodao da je profesor Šoskić, koji je tada bio redovni profesor  na beogradskom Pravnom fakultetu, u vreme studentskih demonstracija 1968. okupljao studente oko sebe "kao pilež"  i govorio im o časti.

Odbrana penzionisanog profesora Političke ekonomije Dragomira Šoškića rasplakala je gotovo sve u sudnici.

Profesor Čejović je odbacio optužbu da je prodavao ispite i rekao da je kod njega bilo moguće dobiti ocenu jedino u slučaju da je student izašao na ispit i pokazao odgovarajuće znanje.

"Nikada, ni od koga, uključujući i kolege nisam tražio, ni dobio novac ili bilo šta da bih dao pozitivnu ocenu studentu, a da on na ispitu ne pokaže dovoljno znanja" rekao je Čejović.

Čejovića optužba tereti da su kod njega studenti izlazili na ispit i davali odgovore koji nemaju veze s pitanjima i dobijali, uz određenu naknadu, pozitivnu ocenu.
 
Advokat Zvonko Marković, koji brani sedmoro profesora Pravnog fakulteta danas je sudijskom veću rekao da je trpeo ogromna pritisak da natera svoje klijente da priznaju krivicu.

On je dodao da mu je prećeno hapšenjem u policiji i u sudskim hodnicima, posebno od zamenika javnog tužioca Gordana Maksimović, zato što "ometa istragu i ne sarađuje".

Prema optužnici diploma se mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na jednom ispitu od stotinak do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač ili bez ičega ako je profesor kućni prijatelj.

Od 87 osoba optuženih u predmetu korupcije, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Pozvano je 75 svedoka, dok su optuženi angažovali oko 100 advokatskih kancelarija. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Danas su odbranu dali profesori Boro Čejović i Dragomir Šoškić i branilac sedmorice optuženih profesora advokat Zvonko Marković.

(Kraj) msp

profesor Dragomir Šoškićadvokat Zvonko MarkovićSveto Purić (S), Saša Jovanović (D) i branilac (L) u smederevskom okružnom sudu

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!