Home InfoDruštvo Debata o biračkom pravu u okviru Festivala demokratije u Smederevu

Debata o biračkom pravu u okviru Festivala demokratije u Smederevu

redakcija

Od 13. do 15. septembra su širom Srbije organizovani različiti događaji u okviru Festivala demokratije čije pokretanje i podršku potpisuje organizacija CRTA. Festival se ove godine održava pod sloganom „Nema povlačenja“. U Smederevu je 13. septembra tim povodom organizovana debata radioničarskog tipa pod nazivom „Moje pravo da biram“.

Udruženje građana Pro.Tok21 je u saradnji sa Gimnazijom Smederevo i njenim maturantima organizovalo debatu otvorenog tipa u prostorijama pozorišta Patos. Ključno pitanje demokratije – biračko pravo i mogućnost građana da učestvuju u kreiranju društva – po malo je zanemareno i smatra se podrazumevanim, dok je izlaznost građana sve manja i zainteresovanost mladih za učešće na izborima pod znakom pitanja. Stoga je petnaestoro punoletnih maturanata, koji od ove godine ostvaruju biračko pravo, debatovalo na temu važnosti ovog demokratskog prava svakog građanina, kao i posledicama izlaznosti, odnosno neizlaznosti građana na izbore, uticaju medija na ostvarivanje ovog prava, i tako dalje.

U okviru javnog programa radionice, koji je vodila profesorka građanskog vaspitanja Dušica Slavković, učesnici su razmatrali tri različite tvrdnje:
1) Biračko pravo treba da je zakonom regulisana obaveza svakog građanina,
2) Starosna granica glasača treba da se pomeri sa 18 na 16 godina i
3) Mediji imaju najveći uticaj na izlaznost/neizlaznost glasača na izbore.

Za svaku pojedinačnu tvrdnju učesnici su zauzimali stavove slaganja, neslaganja i neopredeljenosti, nakon čega je sledila opširna argumantacija i težnja da se neistomišljenici ubede u suprotno, pri čemu je – u skladu sa demokratskim načelima – dolazilo i do korigovanja i promene stavova učesnika. Ubedljivo najviše pažnje učesnika i publike okupirala je prva tema (obaveza izlaznosti na izbore) i pitanje korišćenja slobode neizlaženja na izbore.

Ovim zanimljivim događajem prenesena ja poruka o bitnosti očuvanja svesti o biračkom pravu kao našem primarnom demokratskom pravu, koje bi valjalo koristiti u svakom vremenu i okolnostima, bez obzira na lične afinitete prema ponuđenim opcijama na izborima. Mladi građani Smedereva pokazali su ovom prilikom izuzetnu visprenost, snagu logičkog mišljenja i zrelost, čime su u svim prisutnim posetiocima pobudili svest o važnosti aktivnog učešća mladih u društvu.

Time je Festival demokratije i u Smederevu podsetio građane da nema povlačenja od najviših standarda demokratskog društva kakvo svi zaslužujemo.

Više o Festivalu demokratije u Srbiji čitajne na njihovom sajtu.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!