Home InfoHronika Od Pančeva do Beograda preko Kovina i Smedereva

Od Pančeva do Beograda preko Kovina i Smedereva

redakcija

Samo do raskrsnice na pružnom prelazu za Rafineriju nafte trenutno na putu, iz pravca Beograda, ima oko 200 traktora, dok se na starom putu, u blizini hotela "Tamiš", na drumu nalazi 700 do 800 traktora.Policija je na pančevačkoj obilaznici obezbedila prohodnost puta koji vodi iz Pančeva prema Rafineriji nafte, Petrohemiji, selima Starčevu, Omoljici, Ivanovu, Banatskom Brestovcu i dalje prema Kovinu i Smederevu. "Naši predstavnici na pregovorima su nas prodali i mi ih više ne priznajemo. Zato ostajemo pri svojim zahtevima i u protestu", rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Pančevac" Miodrag Radanov. On je naveo da nije video dokument koji su kasno sinoć potpisali resorni ministar Dušan Petrović i predstavnici poljoprivrednika jer mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje pregovorima, kao i to da se ne slaže sa prekidom protesta. "Potpisali su da se sklonimo s ulica navodno zbog bezbednosnih razloga, mi to ne prihvatamo", naglasio je Radanov. Zemljoradnici koji učestvuju u blokadi prilaznih saobraćajnica u Pančevu od početka ove sedmice tvrde da će se nove grupe seljaka iz Alibunara, Vladimirovca, Bavaništa, Dolova, Banatskog Novog Sela i još nekih južnobanatskih naselja uskoro pridružiti protestu. Učesnici protesta i policija navode da su na obilaznom putu kojim se iz Beograda ide prema Pančevu, poslednji put u sredu oko 23 časa propuštali putnička i teretna vozila. Prošuštaju se samo vozila hitne pomoći i automobili u kojima su deca.

Poljoprivrednici ljuti na medije

Većina poljoprivrednika – učesnika protesta – odbija da daje izjave za medije, uz obrazloženje da su nezadovoljni kako mediji prate njihove proteste i zato što ih predstavljaju "negativno."

Zemljoradnik Goran Tomić iz Omoljice je, međutim, izjavio da se protestu poljoprivrednika pridužio od utorka i da će blokada puteva trajati "do kraja", i sve do "konačnog ispunjenja zahteva." Tomić je rekao da on i drugi učesnici protesta traže da država obezbedi seljacima subvencije po hektaru od 14.000 dinara i da se gornji prag tih davanja podigne na 100 hektara, a ne 30 kako je predložilo Ministarstvo poljoprivrede. Ovaj zemljoradnik kaže da je država ranije "dala obećanje zemljoradnicima i da su oni svi podneli setvene planove i zaključili ugovore o zakupu zemljišta, što je koštalo pa će biti u veoma teškoj situaciji ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtevi, odnosno država zaista odustane da subvecioniše posede do 100 hektara." Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika iz Crepaje čiji se traktor nalazi kod mosta preko Tamiša u Pančevu koji je blokiran od ponedeljka, rekao je da su zemljoradnici iz tog mesta krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu, ali da ih je u blizini mosta zadržala policija. "Tražimo samo da vlada ispoštuje svoju uredbu od prošle godine. Ne mogu na pola proizvodnog ciklusa da menaju uslove, jer smo uložili u proizvodnju očekujući iste uslove kao u 2010", istakao je on.

 

Vanredni vozovi zbog blokade

“Železnice Srbije“ uvele su četiri vanredna polaska "Beovoza" na relaciji Pančevački most – Pančevo Vojlovica zbog blokade puteva vojvođanskih poljoprivrednika.
Iz stanice Pančevački most za Pančevo Vojlovicu vanredni polasci gradske železnice "Beovoz" biće u 6.05 časova i u 15.10 časova.
Vanredni polasci iz stanice Pančevo Vojlovica za Pančevački Most planirani su u 7.07 i u 16.20 minuta časova, navedeno je u saopštenju srpskih železnica.

Hoćemo sastanak sa Tadićem

Predstavnici poljoprivrednika koji protestuju na putevima širom Vojvodine, nezadovoljni ishodom pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, zatražili su danas da o rešavanju problema u agraru razgovaraju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Ratari, čiji se traktori već četvrti dan nalaze ispred zgrade Vlade Vojvodine, zatražili su novi susret sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret sa predsednikom Tadićem, rekao je novinarima predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković. "Tražili smo da nam se omogući razgovor sa predsednikom Tadićem, koji je na Poljoprivrednom sajmu obećao da će država pomoći poljoprivrednike i uložiti u poljoprivredu jer, kako je rekao, ona je nosilac razvoja države“, istakao je Ivković i dodao da ubrzo posle toga „vidimo da države ne želi da pomogne agraru“. U Pajtićevom kabinetu im je, kako su napomenuli poljoprivrednici, rečeno da je predsednik na službenom putu i da bi sa njihovim predstavnicima eventualno mogao da razgovara krajem dana.

 

Izvor: Vesti online

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!