Home InfoHronika Smederevci i hoće i neće rafineriju

Smederevci i hoće i neće rafineriju

by redakcija

Gradske vlasti pokušavaju da nađu način da ubrzaju proceduru, jer je od ponude “Komiko oila” do odluke komisije prošlo godinu i po dana, pošto se radi, kako kažu, o investiciji važnoj za Smederevo.

Komisija za davanje u zakup zemljišta za gradnju rafineriju nafte u Smederevu odbila je ponudu “Komiko oila” uz obrazloženje da je lokalna samouprava tražila isplatu celokupnog zakupa odjednom, dok investitor nudi plaćanje na tri rate.
tome je prvo javnost, još prošle nedelje, informisao Milan Lukić, lider koalicije “Za bolje Smederevo”, jedan od najvećih protivnika rafinerije u Smederevu i inicijator prošlogodišnjeg referenduma, na kome ipak nije imao dovoljan broj istomišljenika da se od ove investicije odustane.

Gradonačelnik Predrag Umičević odluku komisije je dobio tek u ponedeljak i odmah najavio da će se sada, pošto je ponuda odbijena iz pomenutog razloga, najverovatnije o svemu izjašnjavati Gradsko veće, potom i Skupština grada, kako se ne bi opet došlo u situaciju da zbog nekih administrativnih i tehničkih razloga čitava stvar opet bude prolongirana.

"Zbog važnosti ove investicije za Srbiju i Smederevo, a posebno zbog toga što se iz odluka Vlade vidi da je ona dala punu podršku izgradnji rafinerije, daću predlog Gradskom veću da predloži Skupštini grada Smedereva da donese odluku o izboru ponude ponuđača 'Komiko oil' za davanje u dugoročni zakup neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini u industrijskoj zoni u Smederevu radi izgradnje rafinerije", najavio je gradonačelnik sledeći potez.
"I Vlada, koliko sam ja informisan, insistira da se nastavi postupak u skladu sa odlukama Skupštine grada od 2. septembra 2009. godine, a Skupština je odlučila da se formira komisija koja je donela ovakvu, smatram, ispravnu odluku. Sve drugo je teranje inata zvaničnim organima grada Smedereva, čak i komisiji koju je poimence izabrao gradonačelnik od najodgovornijih ljudi u svojim strukama", tvrdi Milan Lukić.

Prvi čovek koalicije “Za bolje Smederevo” dodaje da će, ukoliko skupština donese odluku koja je suprotna onoj koju je dala komisija, tražiti od suda privremenu meru, zabranu potpisivanja takvog ugovora o zakupu zemljišta.
Goro Redžić, takođe član koalicije “Za bolje Smederevo”, dok je ova bila u vlasti dve godine je bio predsednik smederevske skupštine. On kaže da se "postavlja pitanje dostojanstva skupštinskog doma i poštovanja odluka iste te Skupštine, s obzirom na to da se ona već jednom izjasnila prenoseći odgovornost na komisiju".

"Skupština se ne bavi tumačenjima, ona ne predstavlja ekspertski tim, već je tu da zastupa interese građana. Ali, ukoliko se tako dogovore i imaju saglasnost koalicionih partnera, verovatno da će učiniti sve da glasačka mašina odradi svoje", kaže Redžić.

Branče Stojanović, sadašnji predsednik skupštine iz SPS-a, koji i u Smederevu učestvuje u koaliciji na vlasti, kaže da je "ovo važna stvar za grad. Važna je i sa aspekta novih investicija, a mislim da je i politički važna jer je praktično podeljena javnost. Razmotrićemo novonastalu situaciju, pošto komisija iz formalnih razloga nije mogla da prihvati ponudu 'Komiko oila'. Tek tada može da bude zakazana sednica Gradskog veća i ne bih da licitiram sa datumom eventualnog zasedanja skupštine".

Šta sadrži ponuda
U ponudi koju je komisija odbila stoji da bi prve dve rate od po 100,9 miliona dinara platili u roku od tri meseca od stupanja na snagu plana detaljne regulacije, odnosno odobrenja za gradnju, a preostalih 84 miliona nakon prijave radova. Inače, oglasom je traženo da se čitava suma od 286 miliona dinara plati odjednom nakon usvajanja plana detaljne regulacije, umesto koga je u septembru 2010. donet plan područja posebne namene. Pravo na korišćenje 113 hektara u smederevskoj industrijskoj zoni tokom narednih 99 godina “Komiko oil” je bio spreman da plati 4.250.000 dolara, koliko je bila protivvrednost dinarske svote u momentu podnošenja ponude. To je gotovo tri puta više od iznosa koji je smederevska opština postavila kao uslov ponuđačima.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!