Home ZanimljivostiTehnologija Novi život za Google Wave

Novi život za Google Wave

redakcija

Interes zajednice za nastavak razvoja Google-ove Wave komunikacione platforme je doveo do toga da se deo projekta prebaci na Apache Fondaciju za Softver (ASF). Predlog je postavljen na Apache Inkubator wiki-ju od strane Google-ovih i Novell-ovih uposlenika, kao i od stane nezavisnih programera. Apache Inkubator je mesto gde potencijalni budući projekti mogu biti poslani ovoj open source organizaciji na razmatranje.

Na osnovu lošeg prijema kod krajnjih korisnika i slabe perspektive, Google je napustio ovaj projekat, koje je pokrenut tek nekih godinu dana ranije, tj. 2009. godine. Ipak, nakon ove najave vođe projekta su najavile planove za objavljivanje Wave klijenta i servera kao open source softvera pod nazivom "Wave in a Box" (WIAB) i to baš pod uslovima Apache licence. Wave in a Box je sada osnova predloga projekta koji je postavljen na Inkubator wikiju. Iako ne uključuje pun raspon Wave mogućnosti, omogućava korisnicima da postave sopstvene Wave servere i da nastave da rade na razvoju projekta. Programeri su takođe planirali da kreiraju API-je kao i Web 2.0 klijentsku aplikaciju. Dalje, Wave in a Box uključuje i implementaciju Wave Federation protokola.

Google_Wave_snapshots_inbox.jpg

U osnovi pomenutog predloga jeste prebacivanje baze izvornog koda sa Google-ove na Apache infrastrukturu, radi brzog postizanja mogućnosti za nastavak rada na razvoju Wave In a Box, kao i pronalaženje novih zaiteresovanih programera. Developeri očekuju da će biti i zainteresovanih ulagača poput Novell-a and SAP-a, kao i kompanija koje su povezane sa mornaricom SAD-a.

http://wiki.apache.org/incubator/WaveProposal

Izvor: Linuxo.net

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!