Home Zanimljivosti Šargarepom protiv aflatoksina

Šargarepom protiv aflatoksina

by redakcija

 

Kikiriki, bademi, pistaći, začini, kukuruz, pirinač, biljna ulja, ljute papričice i krompir samo su neke od namirnica, pored mleka, u kojima može da se nađe aflatoksin.
 
Stručnjaci upozoravaju da i najmanja količina u dužem periodu može da ugrozi zdravlje, a kad nas već ne štite strogi zakoni, tu su jak imuni sistem i ishrana. Osim toga što je otrovan, aflatoksin je ozbiljan i zato što može da preživi mnoge procese prerade namirnica.
 
– Štetni efekti aflatoksina na organizam zavise od godina, nivoa i dužine izloženosti, zdravlja i imuniteta, kao i od ishrane. Problemi mogu da se jave i kod unošenja male količine tokom dužeg vremenskog perioda, jer u hrani ne bi smeo da se nalazi ni promil ovog otrova – kaže nutricionista Ljubomir Pfaf.
 
Laiku se čini da malo aflatoksina iz mleka, malo iz žitarica, šake badema, kesice kikirikija, krompira i kukuruznog hleba na dan povećava rizik od obolevanja. Stručnjaci tvrde da raznolika ishrana uz povećan unos šargarepe, celera i peršuna jačaju imunitet i omogućavaju organizmu da se izbori sa aflatoksinom. 

Izvor: 24 sata

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!