Home ZanimljivostiTehnologija Novi GNU Debian „Squeeze“ kernel isključivo sa OSS softverom

Novi GNU Debian „Squeeze“ kernel isključivo sa OSS softverom

by redakcija

Programeri koji stoje iza razvoja najnovije verzije GNU Debian-a 6.0, sa kodnim imenom Squeeze, su najavili da će kernel novog Debian-a biti potpuno slobodan, odnosno bez vlasničkog softvera (u najvećoj meri drajvera). Ovaj posao se obavlja i na kernelima koji su isporučivani u verzijama 4 i 5 iako mnogi korisnici neće biti preterano zadovoljni, obizirom da će verovatno doći u situaciji da im ponešto od hardvera neće raditi, bar ne odmah.

Ipak, ovo je logična posledica opredeljenja u razvoju Debian-a koja govore da kod koji se koristi mora imati mogućnnost redistribucije kao i dostupan izvorni kod. Takođe je potrebno da bilo koji kod korišćen u Debian-u može da se izmeni. Većina zatvorenog koda ovo zabranjuje. U izjavi za štampu se kaže "Mi ovim reafirmišeno Slobodan Softver kao jeda od naših prioriteta, kao što je naznačeno u Debian-ovom društvenom ugovoru." Klauzula tog ogovora koja se odnosi na navedene smernice kaže da će "Debian ostati 100% slobodan."

Pored navedenog se ističe da uključivanje vlasničkog iliti "proprietary" koda predstavlja realnu opasnost za korisnike u poglednu privatnosti, sigurnosti pa i ideoloških stavova, jer onda jedino vlasnik koda zna šta se u njemu nalazi.

Za one koji imaju hardver koji može zavisiti od non-free drajvera, Debian će obezbediti i održavati non-free arhivu na CD/DVD image fajlovima za alternativnu instalaciju i na repozitorijumima. Stav Debianovih developera je da ti drajveri nisu deo Debian-a i da korisnici treba da traže odvojeno.

Izvor: Linuxo.net

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!