Home ZanimljivostiPoznati Marina Abramović postala američki akademik

Marina Abramović postala američki akademik

redakcija

Američka Nacionalna akademija umetnosti objavila je imena novih članova koje će primiti ove godine, a među 13 odabranih je i istaknuta umetnica performansa Marina Abramović.
      
Između ostalih na spisku su se našli i američki dizajner i umetnik performansa Vito Akonči (Ačonci), kao i ovogodišnja predstavnica SAD na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Še, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umetnika na 54. Bijenalu umetnosti „Iluminacije” 2011. godine, za rad „Sat” Kristijan Markli, prenosi sajt SeeCult.

Umetnici koji su se našli na ovogodišnjem spisku odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji 29. oktobra na Nacionalnoj akademiji.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa njena kolekcija muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova.

Marina Abramović rođena je u Beogradu 1946. godine. Studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a slikarstvo je u samim počecima zamenila za bodi art, odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata.

Živi u Njujorku.

Autor: J.O.     
Photo: geffkenmiyamoto.com

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!