Kruške ne samo da snižavaju nivo holesterola u krvi, olakšavaju konstipaciju i imaju protivupalno dejstvo, već pomažu i u lečenju mamurluka, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.
Pijenje soka od kruške pre konzumiranja alkohola moglo bi drastično da smanji šansu za mamurluk i snizi nivo alkohola u krvi, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.
Najbolja prevencija bilo bi ispijanje 200 ml soka od korejske kruške, mada bi i konzumiranje samog voća moglo da ima pozivitno dejstvo.
Naučnici Australijske nacionalne naučne agencije CSIRO su dejstvo leka merili koristeći skalu od 14 uobičajenih simptoma. Pretpostavlja se da su za ovu pojavu zaslužni ključni enzimi koji imaju ulogu u metabolisanju alkohola.
Korejska ili azijska kruška već dugo se koristi kao tradicionalni lek protiv mamurluka, a naučnici planiraju da ispitaju da li ovo blagotvorno dejstvo imaju i ostale vrste kruške ,jer postoje izvesne razlike u sastavu.
Takođe je ustanovljeno da sok nije imao nikakvo dejstvo ukoliko bi ga pili nakon alkohola.
Izvor: Indipendet