Home InfoDruštvo Da li ste se ikada zapitali čemu služi rupica na čepu od hemijske?

Da li ste se ikada zapitali čemu služi rupica na čepu od hemijske?

by redakcija

Iako su pera i penkala daleko romantičnija od standardne hemijske, praktičnost je dobila bitku i malo je ljudi koji pri sebi nemaju bar jednu-dve hemijske, za svaki slučaj.

Ipak, da li ste primetili da mnoge hemijske olovke na dnu kapice, odnosno čepa, imaju rupe? Da li ste se ikada pitali šta će im to?

Kompanija BIC (vodeća kompanija u proizvodnji robe široke potrošnje – olovaka, upaljača, brijača i dasaka za jedrenje) još 1991. godine došla je do ovog idealnog dizajnerskog rešenja.

Vratimo se malo u prošlost i setimo se polaganja ispita – što maturskih, što fakultetskih… Setimo se kontrolnih i pismenih zadataka, kada smo se mučili sa integralima i tautologijama. Niste li i vi u tim trenucima grickali poklopac od olovke? Setite se i koliko često sasvim mala deca guraju svašta.

Znate li koliko i dece i odraslih godišnje proguta poklopac od olovke?

Čelnici kompanije BIC mislili su na to pa su čuvenom modelu olovaka Cristal Pen napravili čep sa rupicama na dnu. Niko na to nije obraćao pažnju, sve dok statistika i istraživanja nisu pokazala da se godišnje spasi više od 100 dečjih i nešto manje života odraslih osoba.

Naime, ukoliko progutate čep, on se vrlo brzo može naći u traheji i tako vam blokirati disajne puteve. Rupice na dnu omogućavaju dotok neophodne doze kiseonika kako biste preživeli dok ne dođe pomoć.

Ova odluka kompanije BIC podržana je od strane skoro svih vodećih brendova olovaka, a britanski institut za standardizaciju dodao je ovu ispravku u svoje preporuke o proizvodnji i upotrebi olovaka.

Uzgred, da li ste primetili i da štapići lizalica imaju rupicu na kraju? Isti odgovor odnosi se i na njih.

Izvor: magazin.ba

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!