Home Info Železara Kinezima?

Železara Kinezima?

redakcija

Predstavnici kineske kompanije Hebei ajron end stil grupa, giganta koji je treći po proizvodnji čelika u svetu, tokom jula su četiri puta obišli Železaru Smederevo i prave analizu poslovanja. Da li se to nagoveštava da bi Vučićev kabinet iz trećeg pokušaja mogao da nađe kupca za Železaru, ostaje da se vidi.

Podsetimo, u februaru ove godine propao je pokušaj da se Železara proda američkom Esmarku, pa je Vlada angažovala profesionalno poslovodstvo, uglavnom sačinjeno od ljudi koji su železarom upravljali iz vremena Ju-Es stila.

Posle nećkanja i nagađanja, Vlada Srbije je krajem juna formirala radnu grupu za privatizaciju Železare. Sad je bar jasno da država ipak ne želi da u svom vlasništvu zadrži kompaniju.

Poslednji put su Kinezi čeličanu obišli prošle sedmice. Kineska korporacija godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju Privredne komore Srbije kaže da kineska kompanija ide na veće količine i da se u to uklapa činjenica da je smederevska Železara "u dobroj kondiciji" kad je reč o tehničkoj pouzdanosti.

Železara je u protekla tri meseca uštedela 21 milion dolara, proizvodnja je udvostručena, redovno plaća struju i gas, a u planu je da od jeseni radi i druga visoka peć.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!