Home InfoHronika Nastavljeno saslušavanje policijskih zapisničarki

Nastavljeno saslušavanje policijskih zapisničarki

redakcija

U Višem sudu u Smederevu sudija Slađana Bojković, u predmetu profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta optuženih da su prodavali ispite, nastavila je saslušanje penzionisane policijske zapisničarke Ljubinke Jovanović i do 14 sati saslušala  je još Tamaru Pejović.

Juče je, gotovo šest sati, sa dve pauze od po 10 minuta Slađana Bojković saslušavala penzionerku policije, zapisničarku Ljubinku Jovanović na okolnosti sačinjavanja zapisnika u pretkrivičnom postupku.

Ona je, u predmetu prodavanja ispita sačinila 46 zapisnika. Na nekima, a prvoj i poslednjoj strani stoji njen potpis, na drugima je navedeno da je ona vodila zapisnik ali potpisa nema.

Advokati su istrajavali na važnosti potpisa i objašnjenju zašto nema potpisa na svim zapisnicima koje je Jovanovićka vodila, ali ih nije uverila da su je povremeno menjale koleginice "kada mora da ode do bolnice".

Sudija Slađana Bojković danas je svaki zapisnik davala na uvid zapisničarki da utvrdi autentičnost svog potpisa ili, bar, vođenja određenog zapisnika.

Zapisničarka Tamara Perović bila je kategorična da je vodila sve zapisnike gde stoji njeno ime, bez obzira što znatan broj zapisnika nije ona potpisala.

Kada je advokat Slobodan Svrzić tražio da zapisničarka prepozna da je vodila makar jedan nepotpisani zapisnik i objasni na osnovu čega ga je prepoznala, Tamara Perović je rekla da ne može da se seti.

Ona je tvrdila da su neke zapisnike vodili inspektori, na šta je advokat Miroslav Gligorijević podsetio da je pre toga tvrdila da inspektori ne umeju da koriste kompjuter.

Na pitanje sudije da li može u sudnici da prepozna nekoga od okrivljenih čiji je zapisnik vodila, zapisničarka je ne osvrnuvši se rekla da ne može.

Dve okrivljene su izjavile da Tamara Perović nije bila prisutna na njihovom saslušanju niti da je ulazila u prostoriju u kojoj su okrivljene saslušavane.

Advokat Branislav Todorović tražio je da se zapisničarka Tamara Perović izjasni da li joj nešto znače imena Milana Smiljanića, Valentine Barjaktarević i Marije Novaković, a kada je zapisničarka rekla da ih se ne seća, advokat je tražio da objasni kako je moguće da je ona 16. marta 2007. u isto vreme vodila tri zapisnika za pomenuto troje okrivljenih.

U predmetu korupcije profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu optuženo je 87 osoba. Od tog broja 33 studenta optužena su za kupovinu ispita i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja.

Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela. Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!