Home Info Železara buši rupu u budžetu Srbije

Železara buši rupu u budžetu Srbije

by redakcija

"Ako se to ne desi treba razmišljati o rebalansu budžeta za ovu godinu, a onda razmatrati šta u sledećoj godini uraditi sa Železarom", kazao je Vučković.

On je dodao da Fiskalnom savetu nije poznato kolika izdvajanja iz budžeta su potrebna za smederevski železaru, pa je i "veličina tog problema nepoznata".

"Ukoliko je taj problem manji, moguće je preraspodelama u okviru budžeta doći do potrebnih sredstava, ali ako dobijemo jednog gubitaša veličine Železnica Srbije, to su onda velike pare za naše prilike i pitanje je na koji način će to biti urađeno u okviru ovog budžeta", naglasio je Vučković.

Prema njegovim rečima, budžet Srbije je "prilično nategnut", jer su rashodi zadata veličina, a neizvesno je da li će prihodi biti ostvarljivi.

"U tom smislu preti veći deficit od onoga koji je planiran. Ako to imamo u vidu onda je jasno da rashodi ne bi smeli da se povećavaju", kazao je Vučković.

Vlada Srbije potpisala je 31. januara ugovor sa američkom kompanijom Ju-Es stil o preuzimanju smederevske železare za jedan dolar.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je tada kazao da Vlada ne namerava da bude vlasnik železare i upravlja tim preduzećem, već da što pre nađe novog kupca naglašavajući da interesovanje za železaru postoji i da su ga pokazali proizvođači iz Ukrajine, Rusije i sa Dalekog istoka.

Srpski premijer je tada kazao da će novac za poslovanje železare u Smederevu biti obezbeđen preraspodelom budžeta, ali da neće biti novih izdvajana. "Vlada će učiniti maksimalne napore da održi proizvodnju, nađe strateškog partnera i način da nakon krize fabrika počne da posluje sa profitom", rekao je premijer.

Prema ranijim izjavama zvaničnika Vlade Srbije, železara u Smederevu raspolaže obrtnim kapitalom u vrednosti od 100 miliona dolara, dok je procenjena vrednost osnovnih sredstava, oko 250 miliona dolara.

Američka kompanija Ju Es stil kupila je 2003. smederevsku železaru Sartid u stečaju za oko 23 miliona dolara.

Vlada nije izabrala novo rukovodstvo

Vlada Srbije danas nije izabrala novo rukovodstvo smederevske železare, izjavio je posle sednice šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović. Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u smederevskoj železari Dragan Milovanović kaže da će novi menadžment imati zadatak da očuva proizvodnju do momenta dok se ne nađe strateški partner.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!