Home InfoHronika Nakon 15 godina vođenja procesa Apelacioni sud poništio odluku Višeg suda u Smederevu i „Aferu index“ vratio na početak

Nakon 15 godina vođenja procesa Apelacioni sud poništio odluku Višeg suda u Smederevu i „Aferu index“ vratio na početak

Na prvoj optužnici, koja je podignuta još 2007.godine, našlo se 89 optuzenih među kojima su brojni profesori, studenti i posrednici.

by Redakcija

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajući deo presude u „aferi index“, dok je osuđujući deo prvostepene presude ukinuo i naložio da se ponovi suđenje optuženima.

Sud je pravosnažno oslobodio od optužbe za primanje mita pet okrivljenih, dok je prvostepenu presudu kojom je 16 optuženih bilo osuđeno, vratio Višem sudu u Smederevu da im ponovo sudi, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Po oceni Apleacionog suda pravilan je zaključak prvostepenog suda da oslobodi Miroslava Galjka, Dejana Atanackovića, Rajka Ćosovića, Zorana Kovačevića i Nenada Odbradovića od optužbi da su počinili krivično delo primanje mita pomaganjem, a od čega su Atanacković, Kovačević i Obradović bili optuženi za podstrekavanje u produženom trajanju.

Apelacioni sud je ukinuo osuđujujući deo prvostepene presude kojom je 16 okrivljenih bilo osuđeno na kazne zatvora od osam godina do šest meseci kućnog zatvor uz elektronski nadzor.

Suđenje se ponavlja Sveti Puriću, Dragani Petrović, Saši Jovanoviću, Draganu Bataveljiću, Emiliji Stanković, Zoranu Simiću, Božin Vlaškoviću, Srđanu Ðorđeviću, Mileni Petrović, Nenadu Ðurđeviću, Andriji Tomoviću, Ivanu Čukaloviću, Oliveri Kojić, Radoju Brkoviću, Miodragu Mićoviću i Jasmini Nektarijević.

Obrazloženje prvostepenog suda da okrivljeni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu imaju status službenog lica, Apelacioni sud ne može prihvatiti kao dovoljno jasno i argumentovano.

Apelacioni sud smatra da se žalbom okrivljenih i njihovih branilaca ističe da prvostepeni sud nije izneo jasne i dovoljne razloge da je u konkretnom slučaju za učinioce krivičnog dela primanje mita povoljniji Krivični zakonik koji se primenjuje od 1. januara 2006. godine.

Oni su optuženi za korupciju na više pravnih fakulteta u Srbiji u vezi sa kupovinom ispita i diploma.

Na prvoj optužnici, koja je podignuta još 2007.godine, našlo se 89 optuzenih među kojima su brojni profesori, studenti i posrednici.

Slične vesti

4 comments

Bivša Smederevka 08.11.2022 - 15:17

Jesu li nam to advokati sposobniji od tužioca i sudija? Ili su samo (možda) bolje plaćeni? U svakom slučaju je sramota što će, po svoj prilici, proces toliko dugo da traje, da će se većina okrivljenih pre preseliti u“večna lovišta“, nego što će otići u zasluženi zatvor.

Reply
Smederevac 08.11.2022 - 16:47

Ovo vise nije ni smesno …..a posle se pitamo odakle ljudima iz te branse silni stanovi ,dzipovi ,apartmani po Zlatiboru ,Kopu ,banjama ????

Reply
Godo 11.11.2022 - 09:52

15 godina se vodi proces a ima snimak kako uzima pare za diplomu.
Oni sa kupljenim diplomama sada njima sude, e zato će sve ovo da naplate iz budžeta kao tajfun mišković

Reply
kadija nad kadijama 12.11.2022 - 01:01

Ova fora sa statusom okrivljenih „službeno lice ili ne, pitanje je sad“ je izgleda specijalnost u presudama časnog smederevskog suda, koja omućava višoj instanci da po potrebi i trenutnoj političkoj ukida presude. Nije da časni profesori nisu učestvovali u korupciji tj. uzimali pare za ispite i diplome – nego nije baš sigurno da su imali status službenog lica. Isto se desilo i u slučaju operacije vraćanja nevinosti časnoj Jasni A. od strane apelacionog – nije osporeno da je pisala lažne dijagnoze i uzimala pare za to – ali jbg. u tom trenutku, po zakonu koji je trebalo primeniti kao povoljniji – nije bila službeno lice.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!