Home InfoHronika Hapšenja zbog utaje poreza

Hapšenja zbog utaje poreza

by redakcija

Zbog sumnje da su utajili porez u iznosu od 200 miliona dinara, uhapšeni vlasnici privatnih preduzeća. Oni se terete da su tokom 2011. i 2012. godine, pravili fiktivnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća u Srbiji.

Smederevska policija uhapsila je vlasnike više privatnih preduzeća zbog osnova sumnje da su, kao organizovana kriminalna grupa, izbegli plaćanje poreza u iznosu od 200 miliona dinara i na taj način oštetili republički budžet, saopštila je policija tog grada.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su Miodrag J. iz Osipaonice, Novica P. iz Paraćina, Dušan T. iz Beograda i Dejan S. iz Saraoraca kod Smedereva.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i onemogućavanje vršenja kontrole, tako što su, tokom 2011. i 2012. godine, pravili fiktivnu poslovnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća u Srbiji.

Ta preduzeća su, za novčanu nadoknadu od 100 do 300 evra, osnivala fizička lica iz Smedereva, Beograda, Paraćina, Jagodine, Niša i Kruševca.

U saopštenju se ističe da su osnivači su bili samo formalni vlasnici i odgovorna lica preduzeća, dok su celokupno poslovanje vodili uhapšeni, tako što su lažno prikazivali promet otpadnim gvožđem između svojih i novoosnovanih firmi, a u stvarnosti, gvožđe nabavljali od fizičkih lica, za gotov novac, bez poslovne dokumentacije i dokaza o otkupu.

Tako su ostvarili promet veći od milijardu dinara za koji nisu platili porez od 200 miliona dinara, pa su za taj iznos oštetili republički budžet.

Kako se dodaje u saopštenju, osumnjičeni su, nakon prebacivanja novca na račune "fiktivnih" firmi, kupovali građevinski materijal, koji su prodavali za gotov novac, a za sebe zadržavali proviziju od 12 odsto.

Kako bi prikrili nezakonite radnje i onemogućili policiju da kontrolše poslovanje, osumnjičeni su sedišta preduzeća prebacivali na teritoriju Kosova i Metohije.

Osumnjičeni će biti sprovedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu, dok će protiv više od 30 lica, koja su fiktivno otvarala preduzeća za njihov račun, biti podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu u Smederevu.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!