Home InfoDruštvo Najstariji čovek na svetu?

Najstariji čovek na svetu?

redakcija

Ako su bolivijski podaci tačni, Karmelo Flores Laura je najstarija osoba na svetu pošto zvaničnici tvrde da je pre mesec dana napunio 123 godine.

 

Ovaj pripadnik Ajmara indijanaca živi u kolibi sa slamnatim krovom u izolovanoj oblasti u blizini jezera Tititaka, nepismen je, ne govori španski i nema zube. Reklo bi se da je neuredan i zapušten, sa dugim noktima i kosom, ali hoda bez štapa i ne nosi naočare. Iako ajmara jezik govori snažnim glasom, potrebno je da mu se govori direktno u uvo kako bi čuo. 

"Malo mi se muti pred očima. Ranije sam dobro video. Ali eto, video sam da dolazite", rekao je on grupi novinara AP-a koji su iz La Paza došli da ga vide. 

Dok sedi na kamenu i ćaska, Flores žvaće list koke, blagi stimulans koji tera glad i koji, kao i vecina bolivijskih seljaka koji žive na visoravnima, žvaće ceo život.

Ginisova knjiga rekorda navodi da jetrenutno najstarija osoba, što je potvrđeno krštenicom, Misao Okava, 115-godišnja Japanka, a da je najstarija osoba ikada bila Žan Kalmen iz Francuske koja je, kada je umrla 1997, imala 122 godine i 164 dana. 

"Imam 100 ili nešto više godina", kaže Flores i dodaje da ga pamćenje izdaje. Njegov 27-godišnji unuk kaže da mu se deda borio u ratu protiv Paragvaja 1933. ali se Flores toga seća kao kroz maglu.

Direktor Centralnog registra Bolivije, Eugenio Kondori pokazao je AP-u registar u kome se navodi da je Karmelo Flores rođen 16. jula 1890. 

Kondori kaže da krštenice nema jer one nisu postojale u Boliviji do 1940. Pre toga, rođenja su registrovana sertifikatima o krštenju iz obličnje crkve. 

"Za državu, sertifikat o krštenju je validan jer su ih tada davali sveštenici koji su bili pismeni", rekao je Kondori. On nije želeo da pokaže Floresov seritikat jer je to, kako je rekao, lični dokument.

I čemu Flores duguje svoju dugovečnost? 

"Šetam mnogo, to je sve. I družim se sa životinjama", kaže Flores koji se godinama brinuo o stoci i ovcama. "Ne jedem testo ili pirinač, samo ječam. Nekada sam gajio krompir, pasulj". 

Voda koju Flores pije dolazi sa snegom prekrivenog vrha Ljampu, jedne od najviših planina Bolivije.

On kaže da više ne konzumira alkohol iako ga je kao mladić pio. Kaže da voli svinjetinu i rado je pojede kada je dobije. Sa smeškom se seća da je kao mladić lovio i jeo lisice. 

Kaže da nikada nije otišao dalje od La Paza koji je udaljen 80-kilometara i da nikada nije bio ozbiljno bolestan. Nedostaje mu supruga koja je umrla pre više od 10 godina. 

Od njihovo troje dece, samo jedno je živo, sin Sesilio koji ima 67 godina. Ima 40 unučadi i 19 praunučadi, ali je većina napustila Fraskiju. Njegov unuk Edvin sa suprugom i dvoje dece živi u blizini.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!