Home InfoDruštvo Na današnji dan pre 77 godina oslobođeno je Smederevo u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan pre 77 godina oslobođeno je Smederevo u Drugom svetskom ratu

Redakcija

Danas je navršeno 77 godina od oslobađanja Smedereva u Drugom svetskom ratu.

Na današnji dan, 16. oktobra 1944. godine oslobođeno je Smederevo. Borbe za oslobađanje Smedereva vođene su od 14. do 16. oktobra, kada je nemački garnizon u Smederevu primoran na kapitulaciju. U znak sećanja na taj dan, odavanja pošte herojima koji su davali svoje živote za slobodu Smedereva, vence je u parku Tri heroja položila:
Delegacija Grada Smedereva, Gradski odbor SUBNOR-a Smederevo, Gradski odbor SPS-a, Udruženje dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštavalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918.

Prisutne je pozdravio i Ranko Višekrunić koji se u ime Gradskog odbora SUBNOR-a obratio i podsetio na značaj obeležavanja ovog događaja.

„Na današnji dan 1944. godine, pre sedamdeset sedam godina borci Prve brigade Pete krajiške divizije, 74. Streljačke divizije Crvene armije i Dunavske ratne flote, uz podršku građana, nakon trodnevne žestoke borbe oslobodili su Smederevo. Put od ustaničkih dana 1941. godine, pa do oslobađanja zemlje 1945. godine bio je dug, trnovit, mukotrpan, praćen ogromnim žrtvama, stradanjima i patnjama našeg naroda. Svirepost okupatora i njegovih domaćih sluga, snažno su uticali da narod nakon kapitulacije zemlje masovno i oružano krene u ustanički bunt, iako je u to vreme nacizam bio na vrhuncu svoje moći, gospodar čitave Evrope i dobrog dela Afričkog kontinenta“, rekao je u svom obraćanju Višekrunić.

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

Bane 20.10.2021 - 15:20

Ranko, očekivao sam podatke koliko je izginuli naših koliko Nemaca, u toj borbi za oslobođenje geadske sredine, jer pre Smedereva oslobođena su sela u opštini od Saraoraca pa na ovamo, u Ralji je bio žestok otpor najveći na tom putu jer su tu bile stacionirane jedinice nemaca koje su branili dva mosta, preko druma i most železnički za Beograd preko rečice Ralje, tu je stradao ruski tenk čuje su olupine bile pored puta do šezdesetih godina, poginuo je Ruski oficir kome su podigli spomenik, pa uklonili posle Inforbiroa, zahvaljujući jednom Rusofilu u selu koji nije uništio tablu već sakrio, pa kada se pojavila unuka tog oficira osamdesetih god. i poželela da vidi grob i natpis digla se frka jer u spisima Ruske smbasade stoji da postoji obeležje, čuvek se javio pronašli su ploču za nekoliko dana napravili spomen ambulantu i ispred postavili sva obeležja prvog i drugog rata, tako da je unuka dolazila i obišla grob, obeležje svoga dede koji je život dao za oslobađanje svih delova teritorije opštine Smedereva i Smedereva. To je jedan delić istorije vezano za ta dva tri dana oslobađanja, ima još kada su Rusi napredovala prema Smederevu i Grockoj, u Ralji je ostalo oko petnaestak mrtvih nemaca pa su ostali koji su pobegli prema Kolarima se vratili jer im je tu u centru Ralje bila smeštena ta jedinica za čuvanje mostova, kada su videli da su im ti ubijeni drugovi ostali bez odece jer su ih meštani i došli su iz susednih sela, Mihajlovca, opljačkali uzeli svu opremu i odela, zapalili su sve kuće tu u centru, pa i mojih dedova i oca, pa steiceva u znak odmazde u jednoj je i izgorela bala jer nije uspela da pobegne, sve su to činjenice koje treba pomenuti.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!