Home InfoEkologija Radinac ponovo prekriven crnom prašinom, saopštenje za javnost Pokreta Tvrđava povodom prašine u Radincu

Radinac ponovo prekriven crnom prašinom, saopštenje za javnost Pokreta Tvrđava povodom prašine u Radincu

Redakcija

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

Građani Radinca su zabrinuti za svoje zdravlje, jer je ovo smederevsko naselje od jutros kompletno prekriveno masnom
crnom prašinom koja se emituje iz Železare Smederevo. Građanima su prekriveni usevi, krovovi kuća, automobili.

Crna prašina u Radincu nije nova pojava, ali je ona intenzivirana usled nedavnog pokretanja druge visoke peći u smederevskoj železari, čime je proizvodnja povećana do nivoa koji zastarela i neodržavana tehnologija ne može da podnese.

Posledica toga je emitovanje prašine koja se neretko može videti da nadire u oblacima. Po svedočenju meštana, noćašnji akcident je bio najizraženiji do sada. Podsećamo da je po najnovijem izveštaju o kvalitetu vazduha, merna stanica “Radinac“ na prvom mestu u Srbiji po prekoračenju PM10 čestica, sa 148 dana prekoračenja u 2020. godini. Pokret Tvrđava je danas podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor Republičkom ekološkom inspektoru, od koga zahtevamo da momentalno deluje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Važno je napomenuti, da je Pokret Tvrđava angažovao akreditovanu labaratoriju koja je pre 2 nedelje uradila analizu sporne prašine iz Radinca. Nakon što su rezultati očitani i urađena analiza rezultata, Pokret Tvrđava će u petak, 22. oktobra, u 12h, u svojim prostorijama u Smederevu održati konferenciju za novinare, na kojoj će prvi put biti prezentovani rezultati analizirane prašine. Utvrđeno je prekoračenje niza teških metala koji su kancerogeni. Takođe, uz rezultate analize, biće prezentovani i podaci o broju malignih oboljenja u Smederevu do kojih smo došli, a koji pokazuju rapidan rast.

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

Slobodan 19.10.2021 - 08:46

Nisam panicar po prirodi ali svuda u Srbiji je vazduh uzas osim ako niste na nekoj planini. Gledam kroz app ove brojeve…sedim sa zatvorenim prozorima jer cim se otvore krenem da kasljem.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!