Home InfoHronika Muž i sin osuđene zbog zloupotrebe PIO fonda dobili po 30 dana pritvora

Muž i sin osuđene zbog zloupotrebe PIO fonda dobili po 30 dana pritvora

by redakcija

Istražni sudija Osnovnog suda u Smederevu Dragan Rogan večeras je ispitao i odredio pritvor do 30 dana Nebojši Petkoviću, suprugu pre dva dana osuđene Gorice Petković, i njihovom sinu Strahinji zbog ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja u sudu.

Nebojša i Strahinja Petković su godinu dana pratili suđenje bivšoj referentici republičke filijale PIO fonda u Smederevu, pravnici Gorica Petković koja je 23. decembra nepravosnažnom presudom osuđena na osam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i falsifikovanja medicinske dokumentacije.
Prema proceni suda, Gorica Petković je omogućila nekolicini osiguranika nezaslužene invalidske penzije.

Revoltirani presudom, Nebojša i Strahinja Petković burno su reagovali, a predsednik sudskog veća Dragoslav Milanović je po objavljivanju presude pod obezbedjenjem odvezen iz suda.

Istraži sudija ih je ispitivao zbog ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja prema predsedniku sudskog veća i članovima veća Slavici Knežević i Milici Simić, pravosudnoj straži i advokatu Radislavu Maraviću, jednom od branilaca Gorice Petković.

Istražni sudija Dragan Rogan kazao je da su Petkovići poricali nasilničko ponašanje, kao i to da su bilo koga ugrozili u sudu.

U slučaju nezakonitosti u dodeli invalidskih penzija bile su optužene 32 osobe, od kojih 19 lekara i veštaka iz Smedereva, Majdanpeka, Bora, Beograda i Zemuna. Pored Gorice Petković, koja je osuđena na osam godina, još pet lekara i jedan viši referent PIO fonda kažnjeni su na zatvorske kazne od šest do 15 meseci, a 23. uslovno po nekoliko meseci s proverom na dve godine.
Suđenje je trajalo šest godina, od toga pet godina u odsustvu prvookrivljene.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!