Home InfoHronika Lažni agenti Interpola terali žrtve i da menjaju zube!

Lažni agenti Interpola terali žrtve i da menjaju zube!

redakcija

Osnovni sud u Smederevu osudio je Novicu Đurđevića (52) na osam meseci kućnog zatvora i Snežanu Tuzlak (43) na 11 meseci sa nanogicom, jer su u periodu od 2009. do 2011. godine prevarili oko 100 ljudi širom Srbije nudeći im posao u Interpolu! Oni su "ispleli" neverovatnu mrežu laži i obmana u kojoj su ljudima uzeli na hiljade evra.

Naime, da bi održali privid pravog konkursa za posao agenta u međunarodnoj policiji vodili su ljude na desetine kurseva, terali ih da polažu testove, smršaju, pa čak i popravljaju zube.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevo podiglo je početkom 2012. godine optužnicu protiv Novice i Snežane, koji su se predstavljali kao lažni šefovi Interpola. Đurđević se "žrtvama" predstavljao kao direktor Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu, a Snežana Tuzlak kao direktor za područje Balkana. Izmislili su priču da će se u Smederevu graditi objekat Interpola, i da im trebaju svi profili – od domara do serverske grupe.

Kandidatima su obećavali plate od 1.000 do čak 5.000 evra. Za ulazak u obuku, plaćalo se po 200 evra, a kursevi i predavanja naplaćivani su dodatno. Put u Bazel, na specijalnu obuku, do koga naravno nikada nije došlo, koštao je kandidate 400 evra. Okrivljeni su organizovali predavanja u Smederevu, Sokobanji, Velikom Gradištu. Kursevi su održavani u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Smederevu, Radničkom univerzitetu Smederevo i Železničko industrijskoj školi u ovom gradu, Domu kulture u selu Vrbovac, na ribnjaku u selu Ralja, i za polaznike sa Kosova i Metohije u Nišu.

Glumeći zvaničnike moćne međunarodne policijske organizacije, kandidatima su držali predavanja o japanskim jakuzama, kineskim trijadama i Oslobodilačkoj vojsci Severnog Epira. Oštećeni tvrde da su predavači bili ubedljivi.

– Bili smo budale. Povukla nas je priča da će plata biti do 4.000 evra – svedočio je nakon otkrivanja prevare za naš list D. S. (48) iz Smederevske Palanke. – Kada sam pitao kako ja sa srednjom školom da radim u Interpolu, objasnili su mi da se policija u zapadnim zemljama loše pokazala, i da Interpol sada hoće civile. Bio sam na dvadeset predavanja u Crvenom krstu i polagao dva testa.

Pitanjima na testovima su, između ostalog, bila o proceduri kriminalne obrade predmeta, klasifikaciji terorizma, vrstama ubistava. Polaznici su pripremani za posao čak i kondicionim treninzima, testovima opterećenja, preživljavanja i opšte kulture.

Prevara se održala dve i po godine najviše zahvaljujući zakonu ćutnje. Budućim agentima je rečeno da su pod prismotrom, da im se prisluškuju telefoni, nadgleda kuća. Polaznicima je savetovano da se prave kako se ne poznaju. A da bi postali što bolji kandidati za buduće agente, trenirali su borilačke veštine i pešačili na Ozrenu. Nekima je savetovano da smršaju jer su "debeli" za posao agenta. Od njih je traženo čak i da kupuju nova odela i popravljaju zube.

Dvojac se u početku branio ćutanjem, ali je onda Novica Đurđević promenio priču tvrdeći da je u početku i sam bio žrtva prevare. On je optužio Snežanu Tuzlak da je mozak cele prevare. Od stotinak prevarenih, pred tužilaštvom je izjave o ovom slučaju dalo 49 ljudi.

PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Novica Đurđević je oglašen krivim za produženo krivično delo prevare, dok je Snežana Tuzlak, osim u slučaju "Interpol", osuđena za još jedno krivično delo prevare.

Oboje su, inače, presudom obavezani da plate i novčane kazne od po 100.000 dinara. Presuda Osnovnog suda je pravosnažna jer su se svi učesnici u postupku, advokati i tužilac, saglasili da neće ulagati žalbe.

PRIVATNE TUŽBE
U mrežu prevaranata upecali su se bračni parovi, braća, i rođaci, a zamalo i jedan profesor predmeta pravne struke u srednjoj školi i drugi koji je u pravničkoj karijeri čak dve decenije bio sudija. Prevara je bila tako perfidno organizovana da su, nakon razotkrivanja, oštećeni teško prihvatili da je sve bila laž. Oni sada mogu privatnim tužbama da traže nadoknadu materijalne štete.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!