Home Info Nezvanično: 27 odsto građana za, 70 odsto protiv rafinerije

Nezvanično: 27 odsto građana za, 70 odsto protiv rafinerije

by redakcija

Referendum raspisan da bi se građani Smedereva izjasnili da li žele rafineriju za preradu sirove nafte u svom gradu nije uspeo jer je glasalo nešto više od 11.000 građana.
 
Do zatvaranja 78 glasačkih mesta juče u 20 sati glasalo je 11,64 odsto građana s pravom glasa. Smederevo ima 97.366 građana sa pravom glasa sa prebivalištem u tom gradu.
 
Za izgradnju rafinerije izjasnilo se 27 odsto građana dok je protiv bilo 70 odsto glasača. Za uspeh referenduma bilo je potrebno da se izjasni 48.684 građanin.
 
„Na narednoj sednici skupštine grada odbornici će se izjasniti o izdavanju zemljišta  u zakup. Čim skupština bude verifikovala ugovor, investitor će moći da pribavi građevinsku dozvolu i počne izgradnju rafinerije“ rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.
 
On je dodao da je gradska uprava u kontaktu s investitorom koji je zainteresovan za dalje investiranje u Smederevu. Gradonačelnik je naveo da je investitor spreman da sačeka zvanično saopštenje o neuspelom referendumu i odluku skupštine koja će se sastati najkasnije za mesec dana.
 
Za glasanje na referendumu juče je u 7,00 u gradu bilo otvoreno 78 glasačkih mesta.  
 
U okružnom zatvoru u Smederevu od 32 zatvorenika i pritvorenika sa prebivalištem u tom gradu na referendum je izašlo 17 građana dok 15 nije želelo da glasa.
 
Inicijatori referenduma mogu najranije posle šest meseci od objavljivanja zvaničnih podataka o rezultatima referenduma, ponovo da pokrenu inicijativu i počnu skupljanje potpisa, navela je agenciji Beta predsednik referendumske komisije Vesna Kolarić.
 
Ona je navela da će prvi preliminarni nezvanični rezultati biti saopšteni na današnjoj konferenciji za novinare.
 
Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu – Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo koji su sakupili dovoljan broj potpisa da bi se održao referendum.
 
Skupštinsku većinu čine DS, SPS, NS, SPO, Smederevska demokratska stranka (SDDS) i grupa građana u Pokretu za Smederevo.
 
„Komiko oil“ je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom „Transnafta“ potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.
 
Izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara. Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije prema procenama investitora radilo bi 2.000 radnika.
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!