Home ZanimljivostiNauka Kratak kurs govora tela: Ruke

Kratak kurs govora tela: Ruke

by redakcija

Ne treba mnogo truda da biste razumeli šta vam o vašem sagovorniku pričaju njegove ruke. U proceni raspoloženja, emotivnog stanja ili stava prema vama i celoj situaciji, one su vam najveći saveznici.

Jasno je – prekrštene, zatvorene govore o odbrambenom stavu, postavljanju barijere, a otvorene, u pokretu i slobodne kažu da je takav i vaš sagovornik. Uz položaj i pokrete ruku pratite i druge signale da biste bili sigurni u konačnu procenu. Recimo, prekrštene ruke sa prekrštenim nogama uz šake stisnute u pesnice i još sa po kojom grimasom mrštenja sigurno znače da je preko puta vas osoba prilično neprijateljski nastrojena.

Prekrštene ruke – znače zaštitu, barijeru, potrebu za odvajenjem. Razloga može biti nekoliko – od neprijateljstva i zlovolje do osećaja umora i nemogućnosti da vas sagovornik prati. Često se viđa da podređeni ispred svojih šefova stoje u stavu prekrštenih ruku. Ali, ako osoba drži prekrštene ruke, a ramena i noge raširene, u pitanju je autoritet i pokazivanje čvrstog stava

Prekrštene ruke sa stisnutim pesnicama – često neprijateljski i odbrambeni signal (stisnute pesnice inače znače tvrdoglavost, agresiju i manjak osećaja empatije)

Samogrljenje – nesigurnost. Ovaj gest na neki način sagovorniku olakšava ovaj neprijatan osećaj, štiti ga

Ruke oko vrata ili glave – osoba je „u priči“ i vrlo je otvorena za razgovor. Ovaj signal može da vam kaže i da je u pitanju osoba koja kroz život ide lagano i opušteno, bez nervoze

Jedna ruka preko tela „zakačena“ za drugu – ovo je tipično ženski govor tela koji kaže da je sagovornica nervozna i pravi barijeru. Muškarci ne koriste ovakve gestove

Ruke prekrštene iza leđa – samopouzdanje i autoritet. Samo pogledajte kako to izgleda u stavu policijskih službenika, vojnih lica, profesora ili članova kraljevskih porodica

Ruke koje drže torbu ispred tela – još jedan znak nesigurnosti i odbrane. Ženski signal

Ruke koje drže novine preko grudi – nervoza. Još jedan zaštitni signal

Podešavanje sata, kravate, narukvice sa rukom preko tela – isto nervoza i zaštita

Ruke i šake preko genitalija – potreba za zaštitom i nervoza. Uglavnom muški signal

Čaša u rukama ispred tela – još jedan znak zaštite i nervoze

Čaša postavljena sa suprotne strane od ruke kojom pije – sagovorniku je neprijatno i nervozan je

Ruke na bokovima – osoba ima kontrolu, „spremna je“, a može biti i znak agresivnosti ili nestrpljenja

Ruke sa strane i od tela – vaš sagovornik je samouveren, snažan u stavovima, otvoren i spreman na akciju

Na kratko dodirivati ruke sagovornika može vam doneti korist. Recimo, dodirnuti lakat u trajanju od manje od tri sekunde daće vam veću šansu da dobijete šta želite. Ovakve signale sagovornici pamte, privlače im pažnju i na njih ostavljaju pozitivan utisak o vama.

Ako je, recimo, ispred vas osoba prekrštenih ruku i nogu, dakle, očigledno zatvorena i neprijateljski nastrojena, ponudite joj kafu ili čaj kako biste opustili situaciju. Moraće da se fizički „otvori“ kako bi popila napitak, a to je odličan početak i odmrzavanje komunikacije.

Ako želite uspešan i opušten razgovor, uklonite sve predmete koji se nalaze između vas i vašeg sagovornika. Neka je čist prostor. Ruke držite otvorene i slobodne, što će značiti da između vas nema prepreka i tenzije.

Izvor: BizLife

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!