Home Info SMEDEREVU ŠAMPIONSKA TITULA

SMEDEREVU ŠAMPIONSKA TITULA

by redakcija
Ekipa Streljačke družine „Smederevo“ sa 713 krugova osvojila odnosno odbranila je titulu na Šampionatu Srbije vojničkom puškom za seniore, koji je održan proteklog vikenda na gradskom strelištu u Trsteniku. Šampioni Srbije u disciplini vojničkom puškom – trostav 3 puta 10 metaka su: Novica Petrović, Borivoje Provčin i Dragan Florić. U pojedinačnoj konkurenciji Novica Petrović nije uspeo da odbrani zlatnu medalju sa prošlogodišnjeg prvenstva u ovoj kategoriji, ali je titulu umalo osvojio njegov klupski kolega Borivoje Provčin, koji je ostvario odličan rezultat od 244 kruga, ali uz lošiju poslednju seriju u klečećem stavu morao da se zadovolji drugim mestom, a šampionsku titulu sa istim rezultatom prepusti Saša Sobaljev (Borac, Čačak). Bronza je pripala prošlogodišnjem šampionu Goranu Vranovu iz ekipe Metalac FOD Bor sa 242 kruga. U ekipnoj konkurenciji zrenjaninski Bečkerek osvojio je drugo mesto sa 704 kruga, dok je Vojnik iz Subotice treći sa 673 kruga.
 
Ekipa Streljačkog kluba „Heroj Srba Bezbednost“ za koju su nastupili: Siniša Mašović, Mašović i Boban Marinković, takmičila se u disciplini vojničkom puškom 20 metaka ležeći i zauzela 5. mesto, a Siniša Mašović je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio 3 mesto sa rezultatom od 179 krugova. Na drugom mestu je Milan Jarić iz subotičkog Vojnika sa rezultatotom od 180 krugova i Miroslav Šegrt („Radivoj Ćirpanov“, Novi Sad) kome je ovo treća uzsatopna titula (2010, 2011, 2012). U ekipnoj konkurenciji subotički Vojnik odbranio je titulu sa 521 krugom, ispred Stražilova (Sremski Karlovci) 510 krugova i novosadskog kolektiva „Radivoj Ćirpanov“ koji je i prošle godine bio treći sa 510 krugova.
 
Na prvenstvu Srbije koje su organizovali Streljački savez Srbije i streljački radnici Trstenika održano je i takmičenje veterana, kao i takmičenje poluautomatskom puškom „papovkom“. U ovim disciplinama Smederevo nije imalo takmičare.
 
Tradicionalno svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom vojničkom puškom – trostav 3 puta 10 metaka i 20 metaka ležeći. Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi…
 
Inače, ovo je sjajan završetak sezone 2011/2012 u kojoj su smederevski strelci na državnim prvenstvima osvojili ukupno 13 medalja što je sjajan rezultat rada družine.
 
Od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, na našem novom strelištu u Smederevu. U planu su i brojna takmičenja koja će se održavati na našem strelištu. Uskoro će biti organizovana i Škola streljaštva, a Upravni odbor Streljačke družine „Smederevo“ doneo je odluku da škola streljaštva u sezoni 2012/2013 bude potpuno besplatna za sve đake osnovnih škola. Školu streljaštva vodiće treneri SD „Smederevo“ Boban Marinković i Nikola Simić. Osim škole streljaštva za osnovce svi zainteresovani o tome kako se, kada i gde mogu baviti sportskim streljaštvom u ovom gradu mogu dobiti svakog radnog dana na Strelištu u Dvorani Smederevo ili se mogu informisati telefonom na broj 4621-956.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!