Home ZanimljivostiTehnologija KOffice postaje Calligra Suite

KOffice postaje Calligra Suite

by redakcija

KDE zajednica je najavila početak rada na Calligra Suite projektu, koji predstavlja nastavak KOffice projekta. Novo ime treba da odražava širu vrednost KOffice tehnološke platforme koja očigledno neće biti samo desktop office applikacije. Sa novim imenom celog paketa ali i novim imenima pojedinih aplikacija Calligra zajednica slavi novi korak u razvoju slobodnog office paketa za desktop i mobilne uređaje. Još uvek nema informacija o drugom delu tima koji će bazirati svoj projekat na KWord-u.

Calligra paket se sastoji od sledećih aplikacija:

Productivity aplikacije:

  • Words – Word procesor; novi, ali na osnovu KWord-a
  • Tables – Program za tabele, ranije poznat pod imenom KSpread
  • Stage – Program za prezentracije, prethodno poznat pod imenom KPresenter
  • Flow – Program za kreiranje dijgrama, ranije poznat za Kivio (biće objavljen u narednoj verziji Calligra paketa 2.4)
  • Kexi – Aplikacije za baze podataka, poput Microsoft Access-a

Management aplikacije:

  • Plan – Aplikacija za upravljanje projektima, ranije poznata kao KPlato

Grafičke aplikacije:

  • Krita – Aplikacija za kreiranje više-slojnih bitmap grafike
  • Karbon – Aplikacija za kreiranje više-slojne vektorske grafike

Nove aplikacije će biti pridodane kada se veći broj programera priključi projektu. Trenutno sve aplikacije osim Calligra Words-a će biti održavane od strane njihovih dosadašnjih KOffice developera.

Calligra Suite takođe predstavlja i Calligra Office Engine koji olakšava programerima da kreiranju nova okruženja, ciljaju nove hardverske platforme i kreiraju specijalizovane verzije za nove vrste korisnika. Trenutno postoje dva glavna korisnika okruženja: poznati desktop UI sa aplikacijama koje smo gore naveli, i FreOffice koji je jedini slobodni mobilni office paket koji trenutno postoji.

Cilj projekta je da korisnici vide samo pozitivne promene. Kao dodatak novim imenima, očekuje se prebacivanje izvornog koda na Git što bi trebalo da ubrza razvoj i poboljša kvalitet celog paketa. Nova korisnička okruženja će se pojaviti u narednom periodu, a postojeća će doživeti unapređenja.

Zajednica će prvo objaviti KOffice 2.3 kako je i planirano, u naredne dve nedelje, a takođe će raditi i na održavanju te verzije i izbacivanju bugfix izdanja tokom životnog veka KOffice-a 2.3. Počevši od verzije 2.4, nastaviće se razvoj većine aplikacije pod novim imenima.

Gotovo svi članovi KOffice zajednice su se pridružili novom projektu. Ostavljajući prošlost iza sebe, zajednica očekuje da softver koji razvijaju bude inovativniji i šire prihvaćen.

KDE je jedna od najvećih open source zajednica na svetu. KDE softver je jedan od samo dva projekta koji su imaju preko milion postavki na svojim repozitorijumima (drugi projekat je Apache).

KDE objavljuje nekoliko radnih prostora (Plasma Desktop, Plasma Netbook i uskoro Plasma Mobile), razvojnu platformu, kao i više grupe aplikacija poput KDE EDU(kativnih) aplikacija, KDE igrica, Amarok-a i K3b-a.

KOffice je uvek bio deo veće KDE zajednice. Calligra će nastaviti da koristi KDE infrastrukturu kao što su bugtracker, forumi i wiki-ji. Calligra tim je deo KDE zajednice i ponosan je na to. Aplikacije koje će biti razvijane će ostati deo KDE ponude.

Više informacija o Calligra paketu se može pronaći na sledećim linkovima

Za korisnike:
korisnički web sajt: http://www.calligra-suite.org/
korisnički forum http://forum.kde.org/viewforum.php?f=203
Stranica na Facebook-u: http://www.facebook.com/pages/Calligra/161929600510563
Grupa na Facebook-u: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_176774135672923

Za developere:
mailing lista: https://mail.kde.org/mailman/listinfo/calligra-devel
developer Wiki: http://community.kde.org/Calligra
izvorni kod: https://projects.kde.org/projects/calligra/repository

Postojeći web sajtovi za pojedine aplikacije poput krita.org i kexi-project.org će nastaviti da rade kao i do sada.

Očekujemo da se i drugi deo razvojnog tima, nastao razdvajanjem KOffice tima oglasi sa svojim projektom, koji će, bar po najavama, biti orjentisan većim delom na dosadašnji KWord.

Izvor: Linuxo.net

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!