Home ZanimljivostiUmetnost Drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća

Drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća

redakcija

Umetnik Sem Van Aken je uzgojio novu vrstu voćke, koja rađa svake godine 40 različitih vrsta koštuničavog voća.

 

Van Aken je profesor umetnosti sa Sirakuza univerziteta u SAD. Pre nego što je počeo karijeru umetnika, vodio je porodičnu farmu i zahvaljujući kombinaciji umetnosti i voćarstva je razvio ovo neverovatno “Drvo od 40 voća“.
2008. godine Van Aken je saznao da je, zbog nedostatka novčanih sredstava, Državna poljoprivredna eksperimentalna laboratorija blizu zatvaranja. Sam ovaj voćnjak je rađao ogroman broj iz porodične baštine, starih, domaćih vrsta koštuničavog voća, od kojih su neka bila stara od 150 – 200 godina. Gubitak ovog voćnjaka doveo bi do nestanka mnogih starih i retkih sorti voća, pa je kako bi ih sačuvao, Van Aken kupio voćnjak i narednih godina pokušavao da nakalemi delove drveća na samo jedno jedino drvo.
Koordinirajući sa 250 sorti koštuničavog voća, Van Aken je razvio vremenski period kada svaka od njih cveta u odnosu na druge i počeo da kalemi nekoliko njih na korensku strukturu “radnog“ drveta. Kada je radno drvo imalo 2 godine, Van Aken je koristio tehniku “rezanog kalemljenja“ kako bi dodao više sorti na odvojenim granama. Ova tehnika podrazumeva uzimanje ivera sa voćke koji sadrži pupoljak i njegovo postavljanje u zarez na radnom drvetu. Zatim se obmotava i ostavlja da se isceli tokom zime. Ako sve prođe kako treba, grana se podreže kako bi se stimulisala da raste kao normalna grana na radnom drvetu.
Nakon 5 godina i nekoliko nakalemljenih grana, Van Akenovo drvo je bilo kompletno.
Akenovo “Drvo od 40 voća“ izgleda kao normalno drvo tokom cele godine, ali u proleće počinje da otkriva zapanjujući pokrivač rozih, belih, crvenih i ljubičastih cvetova koji se tokom letnjih meseci pretvaraju u jedan niz šljiva, breskvi, kajsija, nektarina, trešnji i badema, od kojih su sve retke i jedinstvene sorte.
Pored toga što je ovo drvo prelepa vrsta, takođe pomaže u očuvanje raznolikosti svetskog koštuničavog voća. Koštuničavo voće se bira radi komercijalnog gajenja, što se najpre zasniva na tome koliko dugo se održava, koliko poraste, kako izgleda i na kraju kakav ukus ima. To znači da na svetu postoje hiljade različitih sorti ovog voća, međutim samo nekoliko se smatra komercijalno isplativim, čak i ako nisu najboljeg ukusa ili najhranljiviji.
Van Aken je uzgojio da sada 16 “Drva od 40 voća“ i ona su zasađena u muzejima, društvenim zajednicama i privatnim umetničkim kolekcijama širom SAD. On planira da zasadi mali voćnjak ovih drveća u gradskom okruženju.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!